Voditeljica delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu te članica neformalne skupine eurozastupnika „MEPs Against Cancer“ Dubravka Šuica sudjelovala je jučer na medijskom predstavljanju Manifesta te grupe za europske izbore 2019. pod nazivom „Pobijediti rak: Moguća misija. Za djelotvornu kontrolu karcinoma u Europi“.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/8-konferencija-fightwin-kako-se-oduprijeti-raku-odrzana-u-europskom-parlamentu-u

U navedenom manifestu članovi grupe obvezali su se na nastavak zajedničkih aktivnosti i nakon svibanjskih izbora za Europski parlament te da će ostati predani u namjeri jačanja svijesti javnosti za borbu protiv raka kako bi omogućili ispunjavanje svih ciljeva iz manifesta.

MEPs Against Cancer

U sljedećem sazivu Europskog parlamenta članovi „MEPs Against Cancer“ grupe nastavit će borbu protiv raka na nacionalnoj i europskoj razini fokusirajući se na tri ključna područja: sprječavanje pojavnosti raka pomoću programa ranog otkrivanja, razvoj i jednak pristup visoko kvalitetnim programima liječenja te na pojačanu ulogu pacijenta u procesu liječenja. Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) procjenjuje da se polovica svih smrtnih slučajeva u Europi mogla spriječiti samo da se primijenilo postojeće znanje o prevenciji raka.

Zahvaljujući razvoju medicine i kvalitetnijim programima liječenja, mnogi slučajevi karcinoma mogu se u današnje vrijeme rano otkriti, što znatno povećava šanse za primjereno liječenje i ozdravljenje. Stoga je razvoj novih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga i lijekova prijeko potreban. A s obzirom na sve veći broj preživjelih, potrebno im je osigurati bolju skrb i uvjete života kako bi se uz što manje problema reintegrirali u svoju zajednicu.

Podrška na svim razinama

Na predstavljanju Manifesta eurozastupnica Šuica naglasila je potrebu za većom brigom o uvjetima života pacijenata, poput unaprjeđenja psihološke i palijativne skrbi u procesu liječenja, ali i važnosti jačanja položaja pacijenata pri donošenju zdravstvenih odluka kako bi bili u ravnopravnom položaju sa zdravstvenim radnicima. Tim je povodom Šuica izjavila:

- Bez podrške svih razina vlasti, od lokalne do europske, nećemo biti u mogućnosti uspješno se suprotstaviti ovoj bolesti. Svatko mora pridonijeti zajedničkoj borbi protiv raka jer rak ne bira svoje žrtve po nacionalnoj, političkoj, religijskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi.

Zastrašujuća europska statistika

S više od 3,7 milijuna novooboljelih od karcinoma i 1,9 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, Europa zauzima svjetski udio od 23,4% novooboljelih i 20,3% umrlih od raka, što je vrlo zabrinjavajući podatak s obzirom da Europa čini svega 9% svjetskog stanovništva.

Rak će ostati jedan od najvećih izazova s kojim će se europski građani susresti u budućnosti. Stoga je od iznimne važnosti pojačati primjenu programa prevencije karcinoma na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se zajamčilo zdravlje svih europskih građana.

DODATNI MATERIJALI:

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/ostale-aktivnosti-u-ep/item/9642-osma-konferencija-fight-win-odrzana-u-europskom-parlamentu-u-bruxellesu

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/9607-sedma-fight-win-konferencija-u-zagrebu

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/9572-sesta-fight-win-konferencija-u-zadru

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/9566-peta-konferencija-fight-win-kako-se-oduprijeti-raku

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/9484-odrzana-cetvrta-konferencija-fight-win-kako-se-oduprijeti-raku-u-rijeci

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/9155-osjecka-fight-win-konferencija-novi-smjer-zdravstvene-politike-omogucit-ce-kvalitetnije-lijecenje-oboljelima-od-karcinoma-i-drugih-teskih-bolesti

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/9602-fight-win-konferencija-u-borbu-protiv-karcinoma-s-nacionalnom-strategijom-hrabroscu-i-aktivnim-ukljucenjem-pacijenata

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/8405-fight-win-kako-se-oduprijeti-raku