Drugog dana boravka u Bruxellesu predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se u izjavi za medije na jučerašnju raspravu na sastanku Europskog vijeća o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije (tzv. Brexit).

Govoreći o kompromisu koji je postignut, a to je odgoda izlaska Ujedinjenog Kraljevstva do 22. svibnja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u britanskom parlamentu, predsjednik Plenković je istaknuo da je pravna sigurnost glavna preokupacija Hrvatske, a i drugih zemalja koje ostaju u EU-u te žele funkcionirati na pravan i jasan način.

- Rok koji je tražila premijerka May, 30. lipnja, najdulji je mogući rok do onog trenutka kada kreće novi saziv Europskoga parlamenta.

Poruka sigurnosti i predvidivosti

Ako sporazum ne bude potvrđen, pojasnio je Plenković, onda bi se Velika Britanija do 12. travnja trebala izjasniti želi li održati izbore za Europski parlament ili izići bez sporazuma.

- Zato smo ovako stavili jer je to poruka pouzdanosti, predvidivosti, sigurnosti za fizičke osobe, pravne osobe, za financijska tržišta i za sve političke aktere na britanskoj sceni koji znaju što će se točno događati. Ova jučerašnja poruka je dobra, to je razuman odgovor na pismo premijerke May - uz sva ona jamstva koja su dogovorena u Strasbourgu u pogledu pravne snage.

Spremni na sve scenarije

Predsjednik Plenković naglasio je da neuređeni Brexit nije dobar, ali, dodao je, u protekle dvije godine sve države članice spremale su se i na taj scenarij.

Upitan što to znači za Hrvatsku u smislu izbora za Europski parlament, predsjednik Plenković kazao je da je 26. ožujka rok za njihovo raspisivanje u RH.

- Moramo biti spremni i naći pravni način u varijanti 11 i u varijanti 12 zastupnika.