Partnerstvo europskih i arapskih zemalja pridonosi rješavanju zajedničkih globalnih izazova, osobito sprječavanju nezakonitih migracija i borbi protiv terorizma, kao i iskorjenjivanju siromaštva kroz snažniju gospodarsku suradnju! - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na plenarnom sastanku na temu "Jačanje euro-arapskog partnerstva i zajedničko rješavanje globalnih izazova", koji je održan 2. dana prvog, povijesnog summita šefova država i vlada Europske unije i Arapske lige u Sharm el-Sheikhu u Egiptu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/predsjednik-plenkovic-s-europskim-liderima-u...

Trend smanjivanja intenziteta nezakonitih migracija

- EU je dolaskom na najvišoj razini željela poslati upravo poruku partnerstva. Iako je u odnosu na razdoblje otprije tri i pol godine smanjen intenzitet nezakonitih migracija, želimo i moramo suradnju dići na još višu razinu. Stoga je važna razvojna pomoć kako bi se jačale institucije arapskih država. One bi tako svojom snagom i gospodarskim razvojem, ali i iskorjenjivanjem siromaštva, spriječile radikalizaciju, a onda i prevenirale nezakonite migracije - dodao je Plenković.

Cijeli govor predsjednika Plenkovića možete pročitati na donjem linku:

https://vlada.gov.hr/vijesti/zajednickom-suradnjom-i-jacanjem-multilater...

S KUVAJTSKIM EMIROM

Predsjednik Plenković sastao se tijekom summita s emirom Kuvajta šeikom Sabahom al-Ahmad al-Jaber al-Sabahom:

- U pogledu bilateralnih odnosa, RH je u Kuvajtu otvorila veleposlanstvo te želi jačati gospodarsku i trgovinsku suradnju. Trgovinska razmjena s članicama Arapske lige jest potencijal koji su iskoristile mnoge naše tvrtke, osobito one iz građevinskog sektora i obrambene industrije. Vlada podržava te napore i tu smo da omogućimo daljnju prisutnost i ulazak naših tvrtki na ovim područjima.