(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika mađarske Vlade Viktora Orbana koji je u službenom posjetu Hrvatskoj u povodu sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative.

Razgovarali su o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Mađarske, kao i o ostalim pitanjima od gospodarskog i političkog interesa za obje zemlje.

Potvrda političkog dijaloga

Predsjednik Plenković kazao je da je posjet premijera Orbana Hrvatskoj nakon sedam godina dobra vijest i da će pridonijeti unaprjeđenju odnosa između dvije zemlje.

- Današnji je posjet dokaz da je dijalog koji vodimo protekle dvije godine rezultirao ne samo dolaskom premijera Orbana na sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative, nego i željom da nastavimo unaprjeđivati politički dijalog i razvijati gospodarsku suradnju te povećavati trgovinsku razmjenu koja sada iznosi 2 milijarde eura. Drago nam je da je više od 600.000 Mađara 2018. posjetilo Hrvatsku, čime su dali velik doprinos još jednoj rekordnoj turističkoj godini za našu zemlju.

Primjeri brige o manjinama

Kazao je da je s mađarskim premijerom razgovarao i o odnosima dviju nacionalnih manjina, hrvatske u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj. U Mađarskoj živi 50.000 Hrvata, a oko 14.000 Mađara živi u Hrvatskoj.

- Bilateralni dijalog koji kroz odgovarajuće komisije vodimo o njihovim pravima jako je dobar, i mislimo da i jedna i druga zemlja svojim mjerama u svakom pogledu nastoje olakšati položaj manjina, poštujući njihova prava te poboljšati njihove projekte i sve ono što im omogućuje očuvati njihov identitet.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-s-predsjednikom-madarskog-parlamenta-nase-dvije-drzave-primjer-brige-o

Prekogranična suradnja

Dodao je da se razgovaralo i o nizu pitanja koja se odnose na prekograničnu suradnju, od Međimurja do Osječko-baranjske županije, o što boljoj povezanosti ljudi s obje strane granice, uz olakšani promet i olakšanu trgovinu.

- Mislim da tu ima izvrsnih primjera gdje su se i s jedne i s druge strane granice stvorile dobre veze među našim narodima - kazao je Plenković te dodao:

- Osim o prometnoj suradnji, osobito o Koridoru 5C gdje će Hrvatska uložiti i izgraditi u sljedeće dvije godine preostalih 27 kilometara između Osijeka i mađarske granice, govorili smo i o ulaganjima u željezničku infrastrukturu, naravno, i o suradnji u energetskom sektoru. Tu je za nas od strateške važnosti realizacija projekta LNG-a na otoku Krku, koji će omogućiti da Hrvatska dobije sasvim novo mjesto na energetskoj karti i da se time diversificira opskrba plinom u Hrvatskoj, a i u Mađarskoj. Govorili smo, naravno i o odnosu INA-MOL, pitanju koje je u proteklih desetak godina zakompliciralo odnose između dvije zemlje. Postoji dobra volja na obje strane da se ti problemi riješe. Želimo da ti problemi ne opterećuju razvoj boljih odnosa u svim ostalim područjima.

Potpora pristupanju Schengenu

Predsjednik Plenković naveo je da se razgovaralo i o europskim temama, ponajprije o želji Hrvatske da ispuni kriterije za članstvo u schengenskom prostoru.

- Uvjereni smo da ćemo za taj cilj imati i podršku Mađarske.  U tom kontekstu, razmotrit ćemo u dogledno vrijeme i zajedničke modalitete za otvaranje graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske.

Na kraju, predsjednik Plenković poručio je da se Hrvatska veseli i novim nogometnim izazovima, s obzirom da je premijer Orban veliki ljubitelj sporta. Na to mu je mađarski premijer odgovorio:

- Mi vrlo rado sudjelujemo i u disciplinama u kojima imamo određeni deficit, tako da se vidimo.

Prijateljstvo s dr. Tuđmanom

Zahvalivši predsjedniku Plenkoviću na pozivu, premijer Orban istaknuo je da je bilo i vrijeme za susret dvojice predsjednika Vlada, s obzirom da su Hrvatska i Mađarska ne samo saveznice, već i susjedne države.

- Zadnjih smo nekoliko mjeseci vodili pregovore s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, a danas sam došao da promijenimo ovu situaciju i naše odnose vratimo na normalni kolosijek - kazao je Orban dodavši da je političku suradnju s Hrvatskom započeo još početkom 1990-ih godina kao zastupnik u mađarskom parlamentu.

- Bio sam svjedok uspostave neovisne Republike Hrvatske i održavao sam prijateljske odnose s prvim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom. Mi imamo prijateljstvo koje traje osam stoljeća i doista ne poznajemo gospodarski problem koji bi mogao biti važniji od osamsto godina zajedničke povijesti. Stoga sam prihvatio poziv i došao.

Pozitivni koraci

Mađarski je premijer ustvrdio da je već danas učinjeno nekoliko pozitivnih koraka.

- Kao prvo, uspjeli smo pojasniti da smo na istoj strani. Želimo jaku Europu, želimo jačati međusobnu suradnju europskih naroda i bit će nam drago ako Hrvatska što skorije postane članicom Schengenske zone. To će pojačati važnost Europe.

Dvojica premijera složila su se i oko toga da je suradnja Hrvatske i Mađarske vrlo dobra, da su gospodarske brojke dobre, da postoji stalni rast trgovinske razmjene, te da sve više Mađara dolazi u Hrvatsku, a raste i broj mađarskih investicija u Hrvatskoj.

- Turističke brojke svjedoče o kvalitetnim međuljudskim odnosima, kulturne veze su također dobre, a čini se i da naše manjine uživaju dobar status u obje države. Mađari u Hrvatskoj o sadašnjoj hrvatskoj Vladi govore s priznanjem, s velikim poštovanjem govore o Republici Hrvatskoj, a isto se tako i Hrvati u Mađarskoj ne sjećaju razdoblja kada su uživali tako veliku podršku mađarske Vlade.

Izvući „trn ispod nokta“

Međutim, mađarski je premijer naveo da iako stvari izgledaju dobro, obzor odnosa dviju zemalja nije „potpuno bez oblaka“.

- Vjerojatno vam je poznat osjećaj kako zdrav organizam reagira na trn koji se zabija pod nokat. Tada dolazi do upale u tom dijelu tijela. Nije velika stvar, reklo bi se, no ipak utječe na raspoloženje čovjeka. To je situacija s kojom smo mi sada suočeni. Moramo izvući taj trn ispod nokta i bit će sve u redu. To je ono što mi želimo - zaključio je mađarski premijer Orban.