U povodu trijumfa Kršćansko-demokratska unije (CDU) na izborima za pokrajinski parlament u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uputio je čestitku Angeli Merkel, predsjednici te partnerske i prijateljske stranke s kojom dijelimo članstvo u istoj političkoj obitelji - Europskoj pučkoj stranci (EPP).

Ishod izbora dokazao je da populizmu nema mjesta te da građani uvažavaju konstruktivan politički rad koji je preduvjet prosperiteta Vaše zemlje i Europske unije - istaknuo je predsjednik Plenković. Čestitku prenosimo u cijelosti:

Poštovana Predsjednice,

primite srdačne čestitke za odlični rezultat na izborima u Saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, na kojima je Kršćansko-demokratska unija Njemačke postigla jasnu pobjedu.

Izborni rezultat je potvrdio da su građani prepoznali CDU kao političku snagu koja jamči stabilnost i kontinuitet. Najvećim je dijelom to Vaša osobna zasluga, s obzirom da je Vaša dosljedna politika, usmjerena na jačanje Europe, učvrstila osjećaj sigurnosti i stabilnosti među građanima Savezne zemlje Sjeverne Rajne-Vestfalije i Njemačke.

Ishod izbora dokazao je da populizmu nema mjesta te da građani uvažavaju konstruktivan politički rad koji je preduvjet prosperiteta Vaše zemlje i Europske unije. Njemačka ostaje motor i predvodnik gospodarski uspješne i solidarne Europe - kojoj nema alternative.

Osobito me raduje činjenica da su mnogi njemački državljani hrvatskog podrijetla u Saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni-Vestfaliji dali svoj glas Kršćansko-demokratskoj uniji. A zasigurno će se i na predstojećim izborima za Bundestag angažirati te podržati CDU.

S poštovanjem,

Andrej Plenković,

DEBAKL SPD-a

Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel pobjednica je izbora za pokrajinski parlament u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji s 33 posto glasova - što je 6,7 % više nego na izborima 2012. godine! A Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s 31,2 posto (gotovo 8 posto manje nego prije pet godina!) ostvarila je najslabiji rezultat u povijesti u toj najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj zemlji i tradicionalnoj utvrdi SPD-a.

Liberalno-demokratska stranka (FDP), partner CDU-a, s 12,6 posto treća je po snazi. Zeleni - koji su sa SPD-om dosad vladali pokrajinom - osvojili su 6,4 posto, a stranka Ljevica 4,9. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) - 7,4 posto.

Teški udarac za socijaldemokrate i populiste

Ovo su treći pokrajinski izbori koje je SPD izgubio otkako je Martin Schulz preuzeo stranku. Ovakav ishod se smatra teškim udarcem za njemačke socijaldemokrate i populističke protestne stranke budući da se izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji smatraju najboljim pokazateljem raspoloženja birača uoči izbora za Bundestag krajem rujna.