Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom. Uz predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković - oboje članovi Središnjeg odbora HDZ-a.

Predsjednik Plenković istaknuo je da Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe te pristupanje toj paneuropskoj organizaciji 1996. smatra jednim od prvih velikih uspjeha svoje vanjske politike.

Predsjedanje Odborom ministara

Razgovaralo se o predstojećem predsjedanju Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe, koje će Hrvatska preuzeti na sastanku Odbora ministara 18. svibnja u Kopenhagenu. Predsjedanje će trajati do 21. studenog - kada će ulogu predsjedateljice preuzeti Finska.

Kao prioritete hrvatskog predsjedanja, predsjednik Plenković je naveo borbu protiv korupcije, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te zaštitu kulturne baštine.

Jačanje zajedničkih vrijednosti

Vezano za navedene prioritete, tijekom hrvatskog predsjedanja planirano je 26 događaja, koji će biti prilika za promicanje ovih tema, promociju Hrvatske te jačanje zajedničkih vrijednosti, posebno na području ljudskih prava.

Uz sadržajne i organizacijske aspekte hrvatskog predsjedanja razgovaralo se i o postojećim izazovima u Europi, aktualnim temama i situaciji unutar Vijeća Europe te o razvoju konvencijskog prava.