(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sastao se u glavnome mađarskom gradu Budimpešti s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom. Dvojica premijera izrazila su i želju i spremnost za rješavanje otvorenog pitanja INA-e i MOL-a - koje opterećuje inače dobrosusjedske i prijateljske odnose između dviju zemalja.

Postoji politička volja

Predsjednik Plenković naglasio je da postoji jasna politička volja za rješavanje tog pitanja te istaknuo da je Mađarska spremna pomoći proces otkupa MOL-ovih dionica u INA-i.

- Potrebno je pronaći model koji bi bio pravičan, s obzirom na dosadašnja ulaganja s mađarske strane u INA-u, ali i na realnu procjenu vrijednosti tih dionica u ovom trenutku.

Pravičan dogovor

Današnji je sastanak s mađarskim kolegom ocijenio kontinuitetom njihovog dijaloga. 

- Mađarska je spremna postići dogovor koji bi bio pravičan o otkupu MOL-ovih dionica, na način da se zatvori pitanje koje, nažalost, zbog niza okolnosti predstavlja opterećenje u odnosima dvije zemlje.

Izvrsni odnosi

Plenković je napomenuo da Hrvatska i Mađarska imaju izvrsne odnose i intenzivnu komunikaciju.

- Nastojimo se fokusirati na ono što nas povezuje i ono što je dobro, a otvorena pitanja treba rješavati dijalogom.

Podsjetio je da je upravo mađarski premijer Orban 2011. godine, kada je Hrvatska bila u završnoj fazi pregovora o pristupanju Europskoj uniji, kao tadašnji predsjedatelj Europskog vijeća odigrao ključnu ulogu da se ti pregovori završe u lipnju. 

Članstvo u OECD-u

Vezano uz članstvo Hrvatske u OECD-u, predsjednik Plenković je izdvojio da se ne može govoriti o mađarskoj blokadi s obzirom da u ovom trenutku formalni proces pregovora o članstvu nije niti započeo. Pojasnio je da OECD ima specifičan sustav razgovora s budućim članicama, koji nije predvidiv i strukturiran kao što su to primjerice pregovori za članstvo u NATO-u ili EU, već se biraju zemlje iz različitih dijelova svijeta koje bi mogle postati članice.

- Mađarska će, siguran sam, podržati Hrvatsku u tom procesu.

S glavnim tajnikom OECD-a

Pritom je važnim ocijenio nastavak dijaloga između Hrvatske i OECD-a te najavio da će za desetak dana u Parizu razgovarati s glavnim tajnikom OECD-a.

- To je za Hrvatsku jedina preostala međunarodna organizacija kojom možemo dodatno ojačati svoj gospodarski i financijski legitimitet.

Sve bolja gospodarska suradnja

Predsjednici vlada Hrvatske i Mađarske razgovarali su danas i o drugim pitanjima, kao što su unaprjeđenje prometnog povezivanja, jačanje energetske suradnje i jačanje položaja manjina.

- Povećana je trgovinska razmjena, pri čemu je Mađarska Hrvatskoj peti trgovinski partner. Investicije u proteklih 25 godina iznose više od dvije milijarde eura, a više od 500.000 mađarskih turista posjetilo je Hrvatsku ove godine - zaključio je predsjednik Plenković.