Predsjednik Vlade RH I HDZ-a Andrej Plenković u Bruxellesu je novinarima sažeo i drugi dan sastanka Europskoga vijeća, na čijim se marginama sastao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. Iz njegove izjave izdvajamo dio upravo o bilateralnim odnosima s tom susjednom državom.

https://vlada.gov.hr/vijesti/pet-godina-clanstva-u-eu-bitni-su-fondovi-ali-i-politike-pouzdanost-sustava-i-usvajanje-europskih-vrijednosti/24072

Slovenija od 1. srpnja Hrvatima potpuno otvara tržište rada

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, predsjednik Plenković dotaknuo se triju tema. Prva, da je Slovenija odlučila ukinuti ograničenja za hrvatske radnike:

- Sada su Hrvatima tržište rada otvorili svi osim Austrije, koja će nakon 1. srpnja koristiti još moguće dvije godine ograničenja. Osim sa Slovenijom, ovakav je dogovor u zadnja četiri mjeseca postignut i s Maltom i Ujedinjenim Kraljevstvom. U nekim bi drugim okolnostima to bilo veliko postignuće, ali u kontekstu demografske obnove i iseljavanja hrvatskih ljudi sada na to manje gledamo s uspjehom.

S mandatarom Janezom Janšom

Osim s „tehničkim premijerom“ Cerarom, u Bruxellesu se sastao - ali na summitu EPP-a - i sa slovenskim mandatarom Janezom Janšom, s kojim je razgovarao o političkoj situaciji u Sloveniji te o tome koliko će trajati proces formiranja Vlade:

- Dakle, jedna vrsta upoznavanja s različitim scenarijima. Mislim da je to za naše odnose korisno.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/summit-epp-jacim-nadzorom-na-vanjskim-granicama-eu-smanjit-ce-se-migrantski-pritisak-na

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-predsjednikom-slovenske-demokratske-stranke-janezom-jansom

Lex Agrokor postao europski propis

Kao treću temu naveo je uvrštavanje Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u aneks Uredbe o insolvencijskim propisima, čime je „LeX Agrokor“ ušao u europsku pravnu stečevinu:

- Za nas je to jako dobro i pozitivno. A to što je Slovenija bila protiv, to je njihov stav. S ovim smo dobili još jednu potvrdu i legitimaciju nakon što je niz sudova prihvatio taj zakon na različitim drugim jurisdikcijama. Mislim da je to uspjeh.

https://vlada.gov.hr/vijesti/zakon-o-postupku-izvanredne-uprave-postaje-europski-propis/24062

Sloveniji ćemo ponuditi rješenje

Upitan od novinara, Plenković je kazao da ne zna o čemu je Cerar razgovarao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, ali je ponovio ocjenu da je odluka Europske komisije da ostane neutralna o hrvatsko-slovenskome graničnom sporu bila mudra:

- To je dobar znak, drukčiji stav nego prije godinu dana. Očekujem, kad se u Sloveniji formira vlada, da našim susjedima ponovno ponudimo ideje kako riješiti granični problem koji - sada skoro već tri desetljeća - opterećuje dvije zemlje, a nije takvog razmjera da bi trebao biti nepremostiva prepreka za naše odnose.

U dobroj vjeri pristupit ćemo razgovorima

Upitan o tome hoće li mu biti lakše razgovarati s Janšom o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, predsjednik Vlade i HDZ-a je zaključio:

- Idemo vidjeti tko će preuzeti vlast u Sloveniji. Dobra volja s naše strane postoji. Tko dobije većinsko povjerenje u Državnom zboru, mi ćemo s njim u dobroj vjeri pristupiti tim razgovorima. Mislim da je puno bolji put razgovora, nego onaj pravosudni.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/odluka-europske-komisije-da-se-ne-mijesa-u-spor-sa-slovenijom-nas-je-veliki

HRVATSKA BEZ TZV. KONTROLIRANIH CENTARA ZA MIGRANTE

Nakon cjelonoćne rasprave EU lidera, Europsko vijeće prvog je dana konsenzusom donijelo važne zaključke o suzbijanju ilegalnih migracija. Uspostavljaju se tzv. kontrolirani centri za obradu zahtjeva za azilom i ograničavanje kretanja.

- U Hrvatskoj tih centara neće biti, nego samo u zemljama poput Italije i Malte u koje migranti pristižu brodovima. Nama je važno to što smo u zaključke Europskog vijeća ubacili dio o istočnomediteranskoj ruti, tj. jačanju suradnje s državama jugoistoka Europe pri sprječavanju ilegalnih migranata i njihovoj readmisiji - otkrio je predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/iz-bruxellesa-jacamo-suradnju-radi-sto-uspjesnijeg-sprjecavanja-ilegalnih-migracija