(VIDEO) Uoči večerašnjeg početka dvodnevnog summita Srednjoeuropske inicijative (SEI), kojim Hrvatska zaključuje svoje jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom inicijativom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Banskim dvorima održava, jedan za drugim, bilateralne sastanke s državnicama i državnicima koji su tim povodom stigli u službeni posjet Zagrebu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/summit-srednjoeuropske-inicijative-6-premijera-dolazi-u-zagreb-orban-borissov-dancila-zaev

Vasilica Viorica Dancila

Na prvoj „bilaterali“, s rumunjska premijerkom Vasilicom Vioricom Dancilom, najavljeno je jačanje suradnje u okviru tročlanog predsjedanja Europskom unijom (tzv. TRIO), pri čemu je Plenković ocijenio da dvije zemlje dijele brojne zajedničke interese, osobito u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU-a i ulasku u šengenski prostor.

https://t.co/s0L5n2kO01

TRIO Rumunjska-Finska-RH

Rumunjska, naime, 1. siječnja 2019. preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, nakon nje Finska, pa Hrvatska u prvoj polovici 2020. godine, stoga te tri zemlje čine trio predsjedatelja u sljedećih godinu i pol.

- Želimo da i na bilateralnom i na multilateralnom planu, a osobito sada za vrijeme predsjedanja EU-om, podupiremo jedni druge u ostvarenju jednog od naših najbližih neposrednih ciljeva tješnjih integracija, a to je članstvo u šengenskom prostoru - poručio je predsjednik Plenković.

Kohezija & poljoprivreda - ključevi razvoja

Također je naglasio da je s premijerkom Dancilom razgovarao i o višegodišnjem financijskom okviru, „gdje i Rumunjska i Hrvatska imaju snažan interes da se dovoljna sredstava i dalje alocira za koheziju i poljoprivrednu":

http://www.hdz.hr/vijest/eu/prijatelji-kohezije-iz-bratislave-protiv-rezanja-sredstava-za-smanjivanje-razlika-izmedu

- To je Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU-a posebno važno kako bismo i dalje mogli i uz pomoć europskih sredstava smanjivati nejednakosti u razvoju u svim dijelovima Lijepe Naše.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/sredstva-za-kohezijsku-politiku-su-kljucna-kako-bi-hrvatska-brze-ulovila-korak-s

S POTPREDSJEDNICOM UKRAJINSKE VLADE

Predsjednik Plenković primio je u Banskim dvorima i potpredsjednicu Vlade Ukrajine Ivannu Klympush-Tsintsadze. Izrazio je čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa.

Tijekom dana, Plenković se još sastaje s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom Vlade Makedonije Zoranom Zaevim i prvim čovjekom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Chakrabartijem.