Velika istraga EUROPOL-a i INTERPOL-a „OPSON VII“ rezultirala je i ove godine ogromnom količinom zaplijenjenih neispravnih prehrambenih namirnica i sirovina na europskom jedinstvenom tržištu. Čak 3 620 tona krivotvorene i opasne hrane, poglavito mesa, ribe i lažnog mlijeka u prahu za bebe, te 9,7 milijuna litara pića  povučeno je s tržišta jer ne zadovoljavaju osnovne zdravstvene kriterije te predstavljaju ozbiljnu ugrozu po zdravlje stanovništva, a posebice za one najmlađe.

Pitanje EK

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica pozvala je Europsku komisiju na nužno sprječavanje pojave opasnih i neispravnih proizvoda na europskom tržištu:

- Bez obzira na to što u posljednjih nekoliko godina ove akcije rezultiraju sve manjom količinom zaplijenjenih tvari, što je rezultat uspješnih policijskih akcija, i dalje je riječ o ogromnoj količini zdravstveno neispravne hrane i pića. Osim svakogodišnje kontrole i zaplijene, koje korake EK poduzima da spriječi samu pojavu opasnih i neispravnih prehrambenih proizvoda na europskom tržištu?

Bolja informiranost građana

Šuica je upozorila i na kontraučinak kod percepcije stanovništva o sigurnosti hrane:

- Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), samo 33 posto Europljana vjeruje državnim informacijama o sigurnosti hrane, dok je u nekim državama članicama, poput Hrvatske, taj postotak još i manji i iznosi tek 12 posto. U istom istraživanju navodi se da su europski građani prilično neinformirani o rizicima konzumiranja novih popularnih proizvoda, poput zelenih smoothieja i sl. Koje konkretne mjere EK planira poduzeti kako bi podigla svijest europskih građana o sigurnosti hrane te rizicima konzumiranja hrane?

Šuica već upozoravala

Podsjetimo, eurozastupnica Šuica je već nekoliko puta upozoravala EK o posljedicama skandala sa zaraženom i pokvarenom hranom na europskom tržištu. Nakon izvješća o riziku Salmonelle infantis u pilećem mesu za zdravlje ljudi iz lipnja 2016. Hrvatske agencije za hranu, Šuica je upozorila Europsku komisiju kako je Salmonellu infantis potrebno uvrstiti u Uredbu br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. te na taj način poboljšati kontrolu salmonele. Također, u travnju prošle godine potpisala je interpelaciju za pisani odgovor s raspravom na temu „Posljedice skandala brazilskog zaraženog mesa“, nakon što su brazilske vlasti otkrile da su njihovi najveći proizvođači mesa, godinama izvozili nekvalitetnu govedinu i perad po cijelom svijetu.

DODATNI MATERIJALI

Priopćenje:

http://www.dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/plenarna-sjednica/item/7922-dubravka-suica-o-posljedicama-skandala-brazilskog-zarazenog-mesa

Pitanje:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2017-002712+0+DOC+XML+V0//HR&language=hr

Odgovor:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2017-002712&language=HR

Pitanje:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2017-000134+0+DOC+XML+V0//HR&language=hr

Odgovor:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2017-000134&language=HR