Na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta predstavljeni su jučer nacrti izvješća o Srbiji i Kosovu - kojima Europski parlament daje svoje stajalište na Izvješća o napretku Europske komisije za ove dvije zemlje.

Eurozastupnici su pohvalili napredak Srbije u poglavljima 23 i 24 koja su ključna za daljnji nastavak pregovora. Osvrnuli su se na preostale probleme u područjima vladavine prava, gdje neovisnost pravosuđa još uvijek nije zaživjela u praksi, kao i korupciju i organizirani kriminal koji su i dalje prepreka ekonomskom i socijalnom napretku.

Riješiti bilateralna pitanja

Voditeljica naše delegacije u EP-u (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica zahvalila se izvjestitelju Davidu McAllisteru na objektivnom izvješću. Kazala je da je Srbija ostvarila napredak, ali i da je to tek početak transformacije srpske politike u odnosu na europsku.

- Vidi se pozitivan pomak, ali još postoje nedostaci. Daljnja dinamika pregovora ovisit će o napretku u vladavini prava i normalizaciji odnosa s Kosovom gdje se očekuje veći srpski angažman. Potrebno je, također, sve potpisane ugovore i sporazume zaista i provesti. Osim toga, vrlo je važno da Srbija uskladi svoju politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, što trenutno nije slučaj. Upitno je stajalište Srbije prema sankcijama za Rusiju i neprihvatljivo je da se upravo danas, 9. siječnja, u Republici Srpskoj slavi praznik koji je Ustavni sud BiH zabranio te da na proslavi sudjeluje i srpski predsjednik Nikolić. Srbija se treba jasno ograditi od Dodikovih secesionističkih tendencija. Bilateralna pitanja vezana uz druge zemlje, posebice Hrvatsku, moraju se što prije riješiti. Tu mislim na pitanja granica, nestalih osoba, povrat kulturnog blaga, status hrvatske manjine, sukcesiju, pravosudnu suradnju ili tzv. regionalnu univerzalnu jurisdikciju.

Naglasila je da će se Srbija morati suočiti s nedavnom prošlošću kako bi regionalna suradnja bila moguća i kako bi nastavila graditi europsku budućnost.

Pozitivni koraci

Vezano uz Kosovo, istaknuti su pozitivni koraci poput potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi ugovorni odnos između EU i Kosova. Šuica je izjavila da su potrebni daljnji napori u ispunjavanju mjerila kako bi se liberalizirao vizni režim, usprkos činjenici da je teško ratificirati razgraničenje između Crne Gore i Kosova.

- Drago mi je da pozivate članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, te da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala Kosovo da sudjeluje kao promatrač - zaključila je Šuica.