Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica sudjeluje danas i sutra na sastanku predsjedništva Kluba Europske pučke stranke u Wicklowu (Irska). Domaćin sastanka je zastupnik Sean Kelly, predsjednik irske delegacije (stranke Fine Gael) EPP-a u Europskom parlamentu, a glavne teme su transatlantski odnosi, uzimajući u obzir novu administraciju u SAD-u, te Brexit i nadolazeći pregovori s Ujedinjenom Kraljevinom.

Irska iskustva

Skup je započeo zapaženim govorom irskog premijera Ende Kennya - koji je objasnio politiku irske vlade s posebnim naglaskom na ekonomski prosperitet koji je Irska postigla. Konkretno - rast BDP-a od 5,5 posto u prošloj godini te 200.000 novih radnih mjesta. Wicklow je pravo je mjesto za razmjenu gledišta s predstavnicima irske vlade s obzirom na jedinstvenu poziciju Irske u kontekstu Brexita. S obzirom na  pregovarački okvir i nedavno donesene smjernice Europskog vijeća, slijedom obavijesti Ujedinjenje Kraljevine na temelju članka 50., sudionici su naglasili da će tijekom pregovora biti potrebno braniti interese svih građana Europske unije uključujući i Irsku, na koju će možda najviše utjecati izlazak UK.

Brexit - loš za Europu

- Još jednom mogu potvrditi da je Brexit loš za Europu, loš za Ujedinjenu Kraljevinu, loš za države članice pa i za samu Irsku. Predstavlja veliki izazov za mir i prosperitet s obzirom na najveće jedinstveno tržište na svijetu te sve prednosti koje ono donosi, stoga je jako važno postići dobar sporazum oko razlaza - istaknula Šuica.

Blair, Barnier, Hogan…

Skupu će se obratiti i bivši britanski premijer Tony Blair koji je glavni oponent Brexitu, kao i glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Barnier, te povjerenik Europske komisije za poljoprivredu u i ruralni razvoj, Irac, Phil Hogan.