Voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica te naše eurozastupnice Ivana Maletić i Željana Zovko sudjelovale su na dvodnevnom sastanku Europske pučke stranke (EPP) u Varšavi. Riječ je posljednjem velikom sastanku EPP-a prije europskih izbora u svibnju, na kojem su članovi i članice najjače političke grupacije u Europskom parlamentu - koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra - raspravljali o razvijanju europske sigurnosne i obrambene politike, potencijalu Europske energetske unije te unapređenju životnog standarda europskih građana putem regionalnih politika.

Weber, Stoltenberg, Von der Leyen…

Na panel raspravama sudjelovali su predsjednik Kluba EPP-a u Europskom parlamentu te naš spitzenkandidat Manfred Weber, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, potpredsjednici Kluba EPP-a Esteban Gonzalez Pons i Francoise Grossetête, gradonačelnik Varšave Rafał Trzaskowski i brojni drugi stručnjaci za sigurnost i energiju.

Suradnja - preduvjet za sigurnu Europu

Eurozastupnica Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo raspravom u Varšavi i naglasila važnost transatlantske suradnje:

- Sljedećih pet godina naglasak će biti na vanjskim poslovima i pitanjima obrane i te će teme biti visoko na dnevnom redu. Neophodna je suradnja sa svima kako bi Europa bila u stanju štititi svoje građane. Udruživanjem snaga želimo demonstrirati naše europsko jedinstvo i pokazati građanima važnost Europe koja štiti. Dakle, ne radi se o Europskoj vojsci, nego o vojsci za Europljane koja ni u jednom trenutku nije zamjena za NATO, već izraz potrebe da budemo jaki i spremni za aktualne izazove. Iznimno je važno da EU i NATO surađuju jer je preduvjet za sigurnu Europu prije svega europsko jedinstvo, ali i transatlantski odnosi! Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg u pravu je kad kaže da se bez dobrih transatlantskih odnosa ne može ostvariti sigurna EU.

Važnost kohezijske politike

Eurozastupnica (i potpredsjednica HDZ-a) Ivana Maletić istaknula je pak:

- Ključne teme sastanka u Varšavi bile su, uz obranu i sigurnost, i uspostava energetske unije i važnost nastavka jake politike regionalnog razvoja, financirane iz EU fondova. Poljska je najbolji primjer kako EU fondovi mogu pomoći u transformaciji gospodarstva i društva, ubrzati modernizaciju i rast. Pojedine regije (vojvodstva), koje su u trenutku ulaska Poljske u EU bile na ispod 50 % prosječnog BDP-a EU-a, danas su na preko 80 %. Dobra organizacija, usmjeravanje na ključne prioritete, pametna specijalizacija i zajednički rad države, lokalnih jedinica, poduzetnika, poljoprivrednika, znanstvenika, neprofitnih organizacija, mladih… ključ su uspjeha. Poljska uspješno provodi mjere integriranog razvoja, a iskustva pokazuju da područja u okruženju gradova postižu 3-4 puta brži rast od gradskih središta. Uspješni primjeri poput ovih iz Poljske pokazuju koliko je važna kohezijska politika i argument su protiv njenog smanjenja u novom proračunu 2021.-2027.

Očuvanje europskih vrijednosti

Europski pučani istaknuli su da se Europa po pitanju sigurnosti više ne treba oslanjati isključivo na svoje partnere, već da je potrebno osnažiti suradnju između država članica kako bi se sami skrbili o sigurnosti europskog kontinenta.

Na konferenciji u Varšavi, članovi EPP grupe istaknuli su da cilj sigurnosne politike mora biti osjećaj građana država članica da se osjećaju sigurno u svojoj zemlji, kao i očuvanje europskog načina života i europskih vrijednosti.