Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković odgovarao je u Bruxellesu - nakon sjednice Europskog vijeća, a uoči Neformalnog sastanka šefova vlada i država EU 27 - na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZAKLJUČCIMA EUROPSKOG VIJEĆA

Dobro je da su na Europskom vijeću lideri država članica EU u fokus ponovno stavili pitanje jugoistoka Europe, dakle, europsku perspektivu naših susjednih zemalja. Poslana im je poruka ohrabrenja - u pogledu i reformi usmjerenih približavanju Europskoj uniji. Podigli smo svijest mnogih lidera koji se možda tom temom ne bave toliko redovito. Ovo su prvi zaključci Europskog vijeća o tom dijelu Europe nakon 2008. godine. Nas nekoliko - koji pobliže poznamo situaciju - iskoristili smo priliku i ukazali na nužnost stalne prisutnosti, artikulirane politike i jasnog angažmana Europske unije na tom prostoru. Ako smo mi kao Europska unija spori, svojim utjecajem u taj prostor ulaze drugi.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/iz-bruxellesa-za-hrvatsku-je-vrlo-vazno-da-se-prosirenje-eu-nastavi-pomazemo-svim

O VAŽNOSTI TEME JUGOISTOKA EUROPE

Činjenica jest da summit koji se održava četiri puta godišnje ne može stalno raspravljati o istim temama - osim ako nisu izrazito akutne. Vjerujem da ćemo barem jednom godišnje doći u priliku, ako treba i bez zaključaka, govoriti o našem neposrednom susjedstvu. To je moj cilj. Nakon ovih nekoliko sastanaka, većina kolega sada razumije koliko je bitno baviti se jugoistokom Europe.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/nakon-sastanka-europskog-vijeca-vrlo-jasno-podupiremo-europski-put-bih-i-punu

O JAČANJU OBRAMBENIH SPOSOBNOSTI

Ta je tema ovog puta bila dogovorena na razini priprema Europskog vijeća. Najviše se razgovaralo o pitanju obrane, tj. provedbe plana o europskoj obrani koji slijedi Globalnu strategiju za vanjsku i sigurnosnu politiku iz lipnja prošle godine. A ona predviđa tješnju suradnju između ministarstava obrane te jačanje sposobnosti - i u svjetlu činjenice da se Ujedinjena Kraljevina sprema na izlazak iz EU. Prema tome, EU u ovom segmentu treba iskorak, stoga je dobro da je Hrvatska na nacionalnoj razini poslala prave signale. Postupno smo, naime, povećali izdatke za obranu, za jačanje naših sposobnosti i kvalitete. Vjerujem da smo na dobrom tragu onog što će se zbivati na razini Unije u sljedećim godinama.

O HRVATSKOJ AGENDI O BUDUĆNOSTI EU

Moramo biti vrlo otvoreni i jasni - „Europa više brzina“ postoji i danas. Ali, važno je da ne prevlada logika da nekoliko velikih čini jednu unutarnju grupu, ima tješnju suradnju, a da onda svi koji nisu u tom procesu ostanu na margini. Hrvatska će se zalagati da EU svojim postupcima i politikama bude na tom putu. Za mene su ključne teme: veći demokratski legitimitet institucija kao brana rastućem populizmu, puno veća korist za građane od europskog proračuna i zajedničkih politika te snažnija globalna uloga Europske unije. Na ta tri stupa leži kvalitetna budućnost europskog projekta.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/o-buducnosti-eu-suzbijati-populizam-predocavanjem-konkretnih-koristi-za-sve-gradane