Nakon što su predsjednik Tomislav Karamarko i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović upečatljivim govorima otvorili veliku međunarodnu konferenciju o gospodarstvu „Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015-2020“, uvodni govor održao je predsjednik IFO instituta  (i jedan od najvećih svjetskih ekonomskih stručnjaka) prof. dr. Hans-Werner Sinn. HDZ-ovi ekonomski stručnjaci, kao što znate, zajedno s kolegama iz IFO instituta finaliziraju cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-gospodarska-konferencija-1-zau...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-egzodus-mladih-zaustaviti-otvaranjem-n...

Ugledni njemački gost - prije nego što se posvetio temi predavanja „Kako je euro uništio konkurentnost zemalja u sustavu eura?“ - izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim kolegama iz naše stranke. Istaknuo je da je nužno - uz provođenje reformi -  sačuvati socijalnu državu. Ali, koja funkcionira.

Njemačka kao uzor

Prof. dr. Sinn je uvodno kazao da su se u Europi - nakon dugogodišnje recesije - problemi ipak donekle popravili. Izvoz nadilazi uvoz, no i dalje ostaju problematične otplate dugova. Kao primjer provođenja uspješnih reformi naveo je - Njemačku.

- U Grčkoj se oporavak izvoza donekle oporavio, no - pored Španjolske - i dalje ostaje visoka stopa nezaposlenosti. I Njemačka je imala gospodarske probleme, no reformama je svoje nacionalno gospodarstvo uspjela napraviti uspješnim. 

Kriza eurozone

- Kriza eura imala je teške posljedica za gospodarstvo mnogih zemalja. Probleme je izazvalo neprestano zaduživanje država zbog niskih kamata. A onda je došla kriza jer banke gube vlasnički kapital - Grčka, primjerice, nije bila u mogućnosti pronaći nikoga na tržištu kapitala tko bi joj posudio novac. Važno je spomenuti krizu tržišta nekretnina - nakon početne „ekplozije“ cijena, počele su iznenada padati.

Agonija zaduživanja

Prof. dr. Sinn je upozorio na problem dužničke krize - jedino se reformama problemi rješavaju. 

- Potrajat će još godinama da pojedine EU države ne ojačaju dovoljno i postanu konkurentne. Zaduživanjem se samo odgađa rješavanje problema. Jedino rješenje su - reforme! Ne kažem da zemlje koje su uvele euro trabaju ga napustiti - ali se moramo suočiti s problemima i započeti proces oporavka.