EU još jednom jasno potvrđuje podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana. EU je odlučna pojačati svoj angažman na svim razinama radi pružanja podrške političkim, ekonomskim i društvenim transformacijama u regiji - navodi se u Deklaraciji („Sofijska deklaracija“) koja je usvojena na summitu EU-zapadni Balkan u Sofiji, održanom u tom formatu nakon punih 15 godina, na kojem je kao jedan od europskih lidera sudjelovao i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-bugarskim-premijerom-u-sofiji-uoci-summita-eu-zapadni-balkan-zagovaramo-politiku

Borba protiv organiziranog kriminala, terorizma & ekstremizma

Kao glavni prioriteti na kojima trebaju zajednički raditi i EU i zapadni Balkan navedeni su podrška vladavini prava i dobrom upravljanju, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali i terorizma i nasilnog ekstremizma, jačanje angažmana u pogledu sigurnosti i migracija te prometnog i energetskog povezivanja, digitalna agenda, pomirba i dobrosusjedski odnosi, pronalaženje "definitivnih, inkluzivnih i obvezujućih rješenja" za bilateralne prijepore…

Sofijskom deklaracijom najavljen je, na prijedlog Republike Hrvatske, summit EU-zapadni Balkan tijekom našeg predsjedanja EU-om 2020. godine, a najvjerojatnije će sastanci na vrhu u ovom formatu postati redoviti i biti sastavni dio službene europske agende.

Provođenje reformi & europski standardi

Što se tiče aspiracija šest zemalja jugoistočne Europe (BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija) na članstvo u EU-u, predsjednik Plenković istaknuo je dva važna načela. Prvo je da te države moraju ispuniti kriterije i provesti reforme nužne za postizanje europskih standarda, a drugo da će biti ocjenjivane na temelju individualnih postignuća.

- Na europskim je pak čelnicima da rade na promjeni raspoloženja javnosti glede proširenja.

Iskustvo i odgovornost

Podsjetio je da se devedesetih godina politička odgovornost zapadne Europe spram zemalja koje su nažalost bile na krivoj strani Željezne zavjese ogledala u solidarnosti i politici raširenih ruku, dok su u prvom desetljeću ovog stoljeća te ruke iz raznih razloga bile više-manje prekrižene.

- Sada, sa svim tim iskustvom, ali s jednakom odgovornošću, trebamo učiniti više kako bi na strukturirani način sve ove zemlje napredovale i zasluženo završile svoj politički put u europsku obitelj. To je najvažnija poruka koju smo poslali sa sofijskog summita.