U sklopu priprema za sastanak na vrhu čelnika zemalja članica skupine G7, zastupnici u Europskom parlamentu danas su s predstavnicima Europskog vijeća i Europske komisije raspravljali o glavnim temama o kojima će čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta razgovarati 26. i 27. svibnja u talijanskom gradu Taormini.

Glavne teme sastanka bit će svjetska ekonomija, vanjska politika, sigurnost građana i okolišna održivost. Sastanak na vrhu skupine G7 ima važnu ulogu u oblikovanju zajedničkog odgovora na globalne izazove - jer okuplja čelnike iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjene Kraljevine, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije. Tema talijanskog predsjedništva skupine G7 u 2017. je, punim nazivom „Polaganje temelja obnovljenog povjerenja”. Predsjedništvo ističe da bi vlade trebale usvojiti politike kojima je cilj ispuniti očekivanja građana.

Iznimno važne teme

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica naglasila je kako je zanimljivost 43. summita zemalja članica G7 od posebnog značaja. Ovo će, naime, biti prvi summit britanske premijerke Therese May, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, talijanskog premijera Paola Gentilonija i američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavljati Europsku uniju.

- Ovo će biti prilika da europski lideri Jean-Claude Juncker i Donald Tusk upoznaju sudionike  o vrijednostima demokracije, ljudskih prava i vladavine prava na kojima počiva Europska unija. Teme kao što su upravljanje migracijskim tokovima, implementacija Pariškog sporazuma, jačanje multilateralnih institucija i otvorene trgovine te razrješenje vanjskopolitičkih kriznih žarišta poput Sirije, Libije, Irana i odnosa između Ukrajine i Rusije iznimno su važne u ovom izazovnom trenutku međunarodnog političkog okruženja.