Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Banskim dvorima se danas sastao s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Ovo je, valja napomenuti, prvi takav sastanak koji je jedan hrvatski premijer održao nakon što je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije.

Kako je u izjavi nakon sastanka naglasio predsjednik Plenković, praksa Vlade RH bit će da se ovakvi sastanci održavaju barem dvaput godišnje.

Izjave nakon sastanka - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O SASTANKU & KONTINUIRANOM DIJALOGU

Na moju inicijativu danas je održan sastanak s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Riječ je o kolegama s kojima smo Davor Ivo Stier i ja bili zajedno više od dvije godine. Tajming ovog sastanka vrlo je dobar i vrlo koristan - zato što je na početku druge polovice mandata. Kao što znate, mandat kolegicama i kolegama u EP-u traje pet godina. Činjenica da je ovo prvi susret predsjednika Vlade RH sa zastupnicima u EP-u - a da sam ja treći premijer otkada su zastupnici izabrani - dovoljno govori sama za sebe. Želim - neovisno o tome kakva je praksa dosad bila - održavati kontinuirani dijalog sa zastupnicima u EP-u. Njih 11-ero, naime, ima važnu ulogu u zakonodavnom procesu Europske unije, a i sami znate da je veliki broj zakonskih akata ili izravno primjenjiv u hrvatskom pravnom sustavu ili ih Hrvatski sabor transponira u naš pravni sustav.

O PROEUROPSKOJ POLITICI

Uloga EP-a i hrvatskih zastupnika izuzetno je važna za ukupne demokratske procese u zemlji, kvalitetnu koordinaciju s aktivnostima na razini Vlade RH, na razini EP-a i Hrvatskog sabora. Razmotrili smo nekoliko ključnih tema koje su u ovom trenutku na dnevnom redu europskih institucija. Prije svega, budućnost EU nakon odluke Britanaca na referendumu otprije nekoliko mjeseci, početak malteškog predsjedanja, obilježavanje 60. obljetnica Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu… Tema budućnosti europskog projekta je zajednička - raspravljat će se na razini i Europskog vijeća i Europskog parlamenta o pristupanju Hrvatske u Schengenski prostor. Zajednička su nam tema i aktivnosti vezane za našu politiku prema zemljama jugoistoka Europe. Tu je i niz drugih zakonskih projekata važnih za Republiku Hrvatsku - europski semestar, ekonomsko-financijske teme, energetske teme, poljoprivreda i javno zdravstvo… Sve su to pitanja o kojima naše kolegice i kolege na dnevnoj bazi zauzimaju stavove i donose odluke te glasuju sukladno svojim političkim obiteljima. Pokazali smo spremnost ove Vlade RH i svih resora da ih detaljno informiramo o stajalištima Vlade RH te da im sve korisne informacije budu na raspolaganju.

O SINERGIJI S EUROZASTUPNICIMA

Želja mi je da ovakve sastanke održavamo periodično kada se ukaže potreba, ali minimalno dvaput godišnje. Očekujem da kolega Davor Ivo Stier, koji je i sam bivši eurozastupnik, ovakav dijalog vodi redovitije prigodom posjeta Bruxellesu. Hrvatska će imati proeuropski smjer, izrazito smo proeuropski orijentirana Vlada. Te stavove dijele i hrvatski eurozastupnici izabrani 2014. godine. Očekujem da ostvarujemo tu sinergiju i međusobnu komunikaciju.

STAV VLADE O INA-i JE JEDINSTVEN

Predsjednik Plenković je u setu postavljenih pitanja novinara odgovorio i na ono o modelu otkupa INA-e.

- Što se tiče stava Vlade RH koja je sastavljena od Mostovih i HDZ-ovih ministara, on je jedinstven. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović danas će izvijestiti javnost detaljnije o stavovima svog ministarstva. Model koji sam predstavio je najprimjereniji i najkorisniji kako bismo otkupili MOL-ove dionice INA-e. Smatramo da je inicijalna javna ponuda dionica HEP-a - 25 posto minus jedna -  način na koji će Hrvatska ostvariti punu kontrolu nad dvije ključne energetske kompanije - HEP-om i INA-om. Tako će se priskrbiti sredstva za otkup bez kreiranja novog javnog duga. Kada je riječ o hrvatskim braniteljima, ova im je Vlada dala posebnu pozornost. Znate da ministar Tomo Medved radi u partnerskom duhu s braniteljskim udrugama na nacrtu novog, jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja - koji bi objedinio sve ono što imamo u nizu zakonskih tekstova. Kada je riječ o zakonskom okviru za ovu inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a, sva ćemo pitanja koja su na dnevnom redu staviti na stol. O ovom detalju koji ste spomenuli o partnerima s Mostom nije bilo riječi.

OTKLANJAMO SVAKI POPULIZAM - HRVATSKA JE MOST PREMA JUGOISTOKU EUROPE

Voditeljica naše delegacije u EP-u (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica u izjavi je zahvalila predsjedniku Plenkoviću na organizaciji ovog susreta te naglasila iznimno važnim suradnju s Vladom RH na ostvarivanju hrvatskih nacionalnih interesa na razini EU.

- Ovo je prilika zahvaliti predsjedniku Vlade RH u ime delegacije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu što smo prvi put u tri i pol godine imali priliku razgovarati s premijerom i njegovim suradnicima. To je uistinu neprocjenjivo važno. Želimo u EP-u zastupati nacionalne interese. Kao što ste čuli, ovo je proeuropska Vlada na čelu koje imamo našeg bivšeg kolegu Plenkovića, a ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier također je naš bivši kolega. Predstavljamo građane RH te, istovremeno, ono što ova Vlada želi komunicirati. Mnogo je tema koje se otvaraju - nalazimo se u delikatnom trenutku. Usudila bih se reći da je EU malo poljuljana, ali nije ugrožena. Ova populizam koji je na sceni želimo otkloniti, a posebno onaj koji bi se eventualno mogao dogoditi u Hrvatskoj.  

Dodala je da je Hrvatska most prema jugoistoku Europe i nada se da ćemo pomoći i ostalim državama.

- Zalagat ćemo se za stabilno susjedstvo i kroz Odbor za vanjsku politiku EP-a kojemu sam odnedavno postala potpredsjednica. Sve ćemo teme dogovarati i komunicirati kako s Vladom RH, tako i stalnim predstavništvom u Bruxellesu - kako bismo djelovali homogeno i ostvarili ciljeve, kao, primjerice, ulazak u Schengenski režim.