Voditeljica naše delegacije u EP-u (ujedno i potpredsjednica Izaslanstva EP-a za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom) Dubravka Šuica sastala se u Bruxellesu s predsjednikom sestrinskog HDZ-a BiH (i hrvatskim članom Predsjedništva BiH) prof. dr. Draganom Čovićem.

Na sastanku je dogovoreno još čvršće formaliziranje i institucionaliziranje suradnje između hrvatskih eurozastupnika i Misije BiH pri EU - na čelu s novoimenovanom veleposlanicom Lidijom Topić. A sve u cilju ubrzavanja procesa euroatlantskih integracija BiH.

Odgovornost na političkom vodstvu

Uz veleposlanicu Topić, među inim, sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, šefica Kabineta člana Predsjedništva BiH Tonka Krešić te ministar savjetnik u Misiji BiH pri EU Dražen Gagulić. Sudionici sastanka suglasni su da je EU jedina logična perspektiva za BiH. Europski put moraju predvoditi članovi Predsjedništva - ujedno i čelnici stranaka - čime je njihova odgovornost još veća.

Ravnopravnost konstitutivnih naroda

Prof. dr. Čović je istaknuo da postoji konsenzus svih političkih lidera u BiH o članstvu u EU i NATO savezu te da je potrebna provedba cjelovitog reformskog plana: gospodarsko-socijalne reforme i reorganizacija države. Eurozastupnica Šuica je iskazala spremnost na suradnju i pomoć BiH na europskom putu - kako bi Hrvati ostvarili punu konstitutivnost i ravnopravnost  s ostala dva konstitutivna naroda.

 http://www.hdz.hr/vijest/eu/provodenje-reformi-preduvjet-europskog-puta-bih

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-usvojena-rezolucija-o-bih-veliki-iskor...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-rezolucija-o-bih-ravnopra...