Zastupnicima u Europskom parlamentu na plenarnom zasjedanju - održanom jučer u Strasbourgu - obratio se glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres.

Govorio je o izbjegličkog krizi, situaciji u Siriji i Jemenu te ulozi Europske unije u provedbi Programa održivog razvoja (Agenda 2030) - koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja s namjerom iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030.

Zaštita migranata i izbjeglica

Naša eurozastupnica Željana Zovko u osvrtu na govor glavnog tajnika UN-a naglasila je da rješenje izbjegličke i migracijske krize treba tražiti tamo gdje je ona i nastala.

- Današnje gostovanje glavnog tajnika UN-a - koji je 10 godina bio na funkciji visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNCHR) - podsjetilo nas je da neumorno trebamo raditi na zaštiti imigranata i izbjeglica. Moramo pomoći u borbi s migracijskim valovima i iskorjenjivanju siromaštva i zaštititi ljude od ratova i nasilja, a prvi korak je pronalazak trajnog rješenja na izvoru izbjegličke krize i pružanje dodatne pomoći državama primateljicama izbjeglica.

Siromaštvo - glavni uzrok migracija

Dodala je kako Europska unija radi na implementaciji ciljeva održivog razvoja kako bi pomogla iskorijeniti siromaštvo, glavni uzrok migracija.

- Nema tih zidova koji će zaustaviti bijeg od mizerije i nasilja - zaključila je.