Naša eurozastupnica Željana Zovko boravila je od 10. do 11. svibnja u posjetu Tajlandu - u sklopu izaslanstva Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta.

Cilj je posjeta obnova bilateralne suradnje između Europske unije i Tajlanda - koja je obustavljena prije četiri godine nakon izvršenog vojnog udara u toj zemlji te poticanje što skorije provedbe demokratskih izbora.

Izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Odbora AFET-a Davidom McAllisterom (EPP, Njemačka), uz eurozastupnicu Zovko, sačinjavali su i Cristian Dan Preda (EPP, Rumunjska), Doru Frunzulica (S&D, Rumunjska), Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Španjolska), Wajid Khan (S&D, Ujedinjena Kraljevina) i Urmas Paet (ALDE, Estonija).

Brojni susreti

Izaslanstvo AFET-a susrelo se s vladinim dužnosnicima, parlamentarcima, kao i s predstavnicima civilnog društva s kojima su raspravljali o daljnjem jačanju suradnje na regionalnoj razini između Europske unije i Zajednice naroda jugoistočne Azije (ASEAN) - čije predsjedanje Tajland preuzima 2019. godine.

Raspravljalo se i o revitalizaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Tajlanda, borbi protiv terorizma, cyber sigurnosti, migracijama, promicanju temeljnih ljudskih prava i medijskih sloboda.