Opći izbori najesen u Bosni i Hercegovini bili su središnja tema sastanka u Beču, koji su organizirale Koordinacija HDZ-a za Austriju te Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport (AHZKS).

Gost sastanka, koji je održan na inicijativu bečkih Hrvata podrijetlom iz BiH, bio je Tugomir Čuljak, voditelj za dopisno glasovanje Izbornog stožera HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH. Nazočne je zanimalo tko sve ima pravo glasa i može izaći na izbore, kako i kada se birači mogu registrirati, koju su im dokumenti potrebni i slično.

Tko sve može glasovati?

Tugomir Čuljak - koji je i sam živio u inozemstvu, u Njemačkoj, a vratio se u BiH prije tri godine - izvijestio da je pravo glasa imaju svi punoljetni državljani BiH koji žive u Hrvatskoj i iseljeništvu, a imaju bosansko-hercegovačku osobnu iskaznicu ili neku drugu važeću identifikacijsku ispravu.

Napomenuo je da svi građani podrijetlom iz BiH mogu potrebne isprave za glasovanje izvaditi prije isteka roka za registraciju birača - koji bi trebao biti tijekom mjeseca kolovoza. U svakom slučaju, kako je istaknuto, registracija za izbore mora uslijediti prije zaključenja biračkih popisa.

Opstojnost i ravnopravnost Hrvata u BiH

Predsjednik AHZKS-a Beč i austrijskog HDZ-a Miroslav Piplica istaknuo je da će na predstojećim općim izborima u BiH zajedništvo svih Hrvata biti presudno u borbi za opstojnost i ravnopravnost naših sunarodnjaka u toj zemlji.

Bečki Hrvati, kao i njihov gost Čuljak, apeliraju da na opće izbore mi Hrvati nastupimo zajedno - hrvatski političari iz BiH bez obzira na stranke, hrvatski narod koji živi u BiH te, naposljetku, veliki korpus Hrvata podrijetlom iz BiH koji živi u Republici Hrvatskoj i ostalim svjetskim i europskim državama.

Zajedništvo svih Hrvata

Glavna nit vodilja sudionika bečkog sastanka bila je sljedeća konstatacija:

„Mi trebamo biti JEDNO tijekom cijele godine, svakog mjeseca i dana, svake minute“.

Photo: Snježana Herek (Fenix-magazin)