Izmjenama Zakona o dječjem doplatku, koje su stupile na snagu 1. srpnja, omogućeno je da još oko 150 tisuća djece (100 tisuća hrvatskih obitelji) dobije pravo na doplatak.

https://www.24sata.hr/news/izmjene-zakona-o-doplatku-za-djecu-su-stupile-na-snagu-1-7-580762

Inicijativa HDZ-ovih zastupnika iz BiH

Uz obitelji iz RH, radovati bi se trebale i one naših sunarodnjaka iz BiH koji rade u Hrvatskoj, a koji će uskoro također dobivati doplatak.

Hrvatski sabor, naime, na prijedlog Kluba HDZ-a - a na inicijativu potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića te zastupnika iz XI. izborne jedinice Bože Ljubića i Željka Raguža - zadužio je Vladu RH da u roku od tri mjeseca pripremi nove zakonske izmjene koje se odnose na naše državljane koji nemaju prebivalište u RH, ali imaju status osiguranika.

Demografska mjera

Do sada su ti hrvatski državljani iz BiH, a uglavnom se radi o Hrvatima koji rade u RH, morali prijavljivati djecu ili se pak seliti u Hrvatsku kako bi ostvarili doplatak. Nakon što promjene stupe na snagu, djeca će imati pravo na doplatak u iznosu od 200 do 500 kuna bez obzira što su prijavljena i žive u BiH.

- I ovo je jedna od demografskih mjera, čiji je cilj zaustaviti iseljavanje Hrvata iz BiH. Naši su ljudi do sada u biti bili „motivirani“ da se odsele i povuku svoje obitelji iz BiH. Na ovaj način želimo pomoći zaustavljanju toga negativnog procesa - istaknuo je Ljubić.