Na donatorskoj večeri za dovršetak izgradnje Vjersko-kulturnog središta Plehan (Bosanska Posavina), održanoj u zagrebačkom hotelu Panorama, okupio se vrh hrvatske politike iz dvije domovine hrvatskog naroda - Republike Hrvatske i BiH - uključujući predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića, predsjednika sestrinskog HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića te zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića.

Otvaranje konzulata i u Livnu

Predsjednik Plenković u svom je obraćanju istaknuo da je pomoć bosansko-hercegovačkim Hrvatima prioritet naše Vlade, ali da je ona i strateško, nadstranačko pitanje od vitalnoga nacionalnog interesa:

- I dalje ćemo se neumorno zalagati za ravnopravnost Hrvata u BiH. Naša podrška je konkretna i stalna, o čemu svjedoče mnogobrojni projekti koje Vlada RH sufinancira. Nakon nedavno otvorenog konzulata RH u Vitezu, mogu najaviti da ćemo uskoro otvoriti još jedan, u Livnu, kako bismo na adekvatan način pružili administrativne usluge hrvatskim državljanima te poslali još jednu snažnu poruku potpore našim sunarodnjacima u BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/sveuciliste-u-mostaru-ima-strateski-znacaj-za-hrvate-u-bih-ali-i-za-hrvatsku

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/nakon-plenkovicevih-posjeta-potpisani-ugovori-za-projekte-hrvata-u-bih-u

Čovićeva zahvala Plenkoviću

Hrvatski člana Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je predsjedniku Plenkoviću na odličnoj suradnji i nesebičnoj pomoći u obnovi Plehana, kao jednog u velikom nizu uspješnih projekata koje zajednički realiziraju predstavnici Hrvata iz BiH i Republike Hrvatske:

- Obnova ovog iznimno vrijednog objekta naša je dužnost prema budućim generacijama, kao jamstvo očuvanja nacionalnog identiteta, kulture i zajedništva.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-izmjenama-izbornog-zakona-u-bih-osigurati-ravnopravan-polozaj

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/o-sarajevskom-i-mostarskom-dopisnistvu-hrt-je-poruka-svim-hrvatima-u-bih-da

“Plehan - ponovno rađanje”

Osim obnove tijekom velikosrpske agresije uništenoga franjevačkog samostana Plehan (smještenog na istoimenom brežuljku udaljenom 10-ak kilometara jugoistočno od Dervente, na prostoru Republike Srpske), projekt pod simboličnim nazivom “Plehan - ponovno rađanje” predviđa i stvaranje cjelovitoga vjersko-kulturnog središta sa župnom crkvom, arhivom, muzejsko-galerijskim prostorom (galerija umjetnina i muzej etnografskih predmeta), lapidarijem i knjižnicom.

U sklopu središta djelovali bi i Centar za rehabilitaciju i odgoj djece „Zlatni cekin“, Dom za ratne invalide Bosanske Posavine, Terapijska zajednica “Izvor” i Humanitarno-karitativna organizacija „Kruh sv. Ante“.

Hvala vam na ispruženoj ruci!

- Nema goreg osjećaja od toga da čovjek misli da su ga svi zaboravili. I zato vam svima hvala na ispruženoj ruci! S plehanskog područja protjerani su svi Hrvati, ovdje je bila pustoš sve do 2000. godine, kada je započeo ozbiljniji povratak. Franjevci su se prvi vratili, a s njima dolaze i povratnici, čiste svoje kuće, neki i ostaju. Neumorni fratri ostaju uz svoj povratnički puk i žele mu ponovno udahnuti život - rekao je kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

Prvo krštenje nakon rata

Gvardijan i župnik fra Anto Tomas, koji je i u ratnim godinama obnašao tu službu, prvi se, predvodeći svoj narod, vratio u Plehan. Poziva i sve ostale koji to žele da mu se pridruže i potpomognu projekt “Plehan - ponovno rađanje”. Njegova Župa sv. Marka evanđelista trenutačno ima 73 vjernika u 42 kućanstva, a prošle je godine u župi i kršteno jedno dijete.

Photo: Tomislav Miletić / Pixsell