Koordinacija HDZ-a za Opće izbore u BiH - koju je Predsjedništvo HDZ-a osnovalo u siječnju sukladno ustavnoj obvezi RH i strateškom prioritetu naše stranke da štiti interese hrvatskog naroda u BiH i brine o njima - radi punom parom!

Jučer je u Rugvici (Zagrebačka županija), pod predsjedanjem nacionalnog koordinatora HDZ-a za bosansko-hercegovačke izbore i zamjenika predsjednika naše stranke Milijana Brkića, održan još jedan sastanak županijskih koordinatora HDZ-a (ovog puta iz Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke Županije i Grada Zagreba) te članova Izbornog stožera sestrinskog HDZ-a BiH.

Prioritet - ravnopravnost Hrvata

- HDZ, sestrinska stranka iz Hrvatske, daje maksimalnu potporu svim predizbornim aktivnostima HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora BiH. Današnji radni sastanak na tragu je nastavka jačanja međusobne suradnje i uzajamne potpore te služi i kao još jedna prilika za komuniciranje svih aspekata aktualnoga političkog trenutka BiH, naravno, s fokusom na rješavanje pitanja pune ravnopravnosti hrvatskog naroda - poručio je Brkić.

Osim Brkića, na sastanku - u sklopu kojeg je održano više radionica - sudjelovali su i član Predsjedništva HDZ-a (i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske) Zvonko Milas, predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan RH (i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova) Zdravka Bušić, saborska zastupnica iz Brodsko-posavske županije Ljubica Maksimčuk, „časnik za vezu“ iz Izbornog Stožera HDZ-a BiH Toni Kraljević…

Spriječiti preglasavanje

Ukupno je u Rugvici bilo više od 120 dužnosnika i volontera, koji su se angažirali s ciljem da motiviraju što više Hrvata podrijetlom iz BiH da - koristeći svoje ustavno pravo - sudjeluju na Općim izborima u susjednoj nam državi kako bi hrvatski narod uspio izabrati svoje legitimne predstavnike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i Predsjedništva BiH - umjesto da im preglasavanjem, kao što je to nažalost znao biti slučaj, „predstavnike“ nametnu brojniji Bošnjaci na temelju nepravednog i diskriminatorskog izbornog zakona.

Pravo glasa na Općim izborima, koji bi se u BiH trebali održati u listopadu, imaju svi punoljetni hrvatski državljani iz RH i iseljeništva koji istodobno imaju i državljanstvo BiH (dvojno državljanstvo) te koji imaju važeći osobni CIPS-ov dokument ili osobni dokument države u kojoj borave (osobna, vozačka ili putovnica). Pravo glasa imaju i svi oni koji su nekad bili prijavljeni u BiH, bez obzira iz koje strane države dostave dokument, kao i svi oni koji su bili na popisu 1991. godine, a nisu odjavili državljanstvo.

Dugopolje prije Rugvice

Prije Rugvice, sličan je sastanak održan u Dugopolju, ali s županijskim koordinatorima HDZ-a za Opće izbore u BiH iz osam južnih hrvatskih županija (Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske).