Konstitutivnost Hrvata u BiH je ugrožena puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma, i zato je potrebno poduzeti sve da se spram Hrvata diskriminatorsko izborno zakonodavstvo promijeni prije općih izbora 8. listopada. Minimum je provedba odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju - naglašeno je na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, održanoj na temu "Bosna i Hercegovina, položaj Hrvata u BiH i europski put Bosne i Hercegovine".

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-covic-izmjenama-izbornog-zakona-u-bih-osigurati-ravnopravan-polozaj

Hitna reforma izbornog zakonodavstva

Predsjednik tog odbora Božo Ljubić (HDZ) najavio je da je već pripremljena Rezolucija o položaju Hrvata u BiH koja će biti poslana Hrvatskom saboru na usvajanje:

- Smatram da pitanje BiH treba raspraviti i na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora kad se već o BiH raspravlja diljem svijeta. BiH je najjači strateški interes Hrvatske jer su njoj Hrvati autohtoni i konstitutivni narod. Hrvatska ne smije pasivno čekati, već mora zauzeti još aktivniji odnos prema BiH, koju danas mnogi vide kao potencijalni sigurnosni izazov. Ključ je u hitnoj reformi izbornog prava. Hrvatski je narod u dijelu BiH pred biološkim nestankom, a u drugom je dijelu pred gubitkom ustavom zajamčenih prava.

Zdravka Bušić - izaslanica predsjednika Plenkovića

Zabrinuti smo kakva će biti provedba izbora u listopadu jer bi to BiH, ako se ne izmijeni izborni zakon, moglo dovesti do još veće krize - poručila je izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednica Odbora HDZ-a za Hrvate izvan BiH Zdravka Bušić:

- Hrvatska ne može, ali niti ne smije, mirno promatrati neravnopravni položaj Hrvata u BiH. Pravo rješenje za BiH jest ulazak te zemlje EU i NATO - alternative nema!

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/s-predsjednikom-epp-novi-izborni-zakon-mora-hrvatima-u-bih-omoguciti-pravednu

Hrvati za euroatlanski put

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić vjeruje da neki u BiH samo tvrde da su za euroatlanski put:

- Hrvati i danas prednjače u toj želji, ali pitanje je koliko se druga dva naroda zalažu za to. Jedno je deklarativna priča, a drugo su konkretni potezi u tom smjeru.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-orasja-hdz-ce-kao-nacionalno-odgovorna-stranka-maksimalno-pomoci-da-sto

Ustavna obveza zaštite Hrvata u BiH

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Miro Kovač naglasio je da je normalno da Hrvatski sabor raspravlja o BiH:

- Prema Ustavu RH, obvezni smo pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Lijepe Naše jamčiti sigurnost. Kada Hrvatska govori o izmjenama izbornog zakona u BiH, ne može se govoriti o upletanju u unutarnje stvari zemlje, već o tome da Hrvatska provodi svoju obvezu iz Washingtonskog ugovora. Za Hrvate u BiH faktička ravnopravnost i europski put dvije su strane iste medalje. Ako BiH želi ući u EU, mora poštovati vladavinu prava - i zato su Hrvati u BiH najmotiviraniji za ulazak u EU!

Njemačka može - RH ne može

Kovač je pritom podsjetio na nedavnu izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel da su nužne hitne izmjene izbornog zakona u BiH:

- Kad to kaže njemačka kancelarka, to je legitimno, a kad to kaže netko iz RH, stižu optužbe o upletanju u unutarnje stvari BiH!?! A tko je spasio BiH? Spasili su je Hrvati i poslije Hrvatska, na to moramo biti ponosni!

„Djevičanski čista“ Armija BiH

Član Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Željko Raguž (HDZ), inače i ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Mostaru, iznio je podatak da je Tužiteljstvo BiH podiglo 299 optužnica za kaznena djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti:

- 261 optužnica podignuta je protiv Srba, 35 protiv Hrvata i 3 protiv osoba bošnjačke nacionalnosti, ali od kojih je jedna bila pripadnik HOS-a, a dvije HVO-a. Dakle, za zločin protiv čovječnosti nije optužen nijedan pripadnik Armije BiH! Pametnome dosta!