Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom. Razgovarali su o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj.

Financijska podrška

Istaknuto je da Republika Hrvatska, najviše putem Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, skrbi za Hrvate u Republici Srpskoj financijski podupirući mnogobrojne projekte poput izdavanja knjige o masakru nad Hrvatima na Briševu (nakladnik: Europska akademija Banjolučke biskupije), izgradnje i opremanja Caritasova vrtića u Banja Luci, rada Opće gimnazije Katoličkoga školskog centra „Ivan Merz“ u Banja Luci, uređenja knjižnice trapističke opatije Marija Zvijezda...

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-ponovno-u-bih-vlada-rh-znatno-povecala-pomoc-za-projekte-od

ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata!

Naglašeno da su u zadnje dvije godine sredstva potpore Hrvatima u Republici Srpskoj povećana u stopostotnom iznosu. Predsjednik Plenković je pritom izdvojio da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba - glavni preduvjet za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su još sudjelovali potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas i generalni konzul RH u Banja Luci Zlatko Kramarić.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/u-mostaru-i-sarajevu-opet-otvaramo-dopisnistva-hrt-koja-su-ukinuli-radman-i