Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković primio je danas mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa Željezanskog u Austriji.

Tom prigodom predsjednik Plenković izrazio je zahvalnost biskupu Živkoviću i gradišćanskim Hrvatima na očuvanju kulturnog i jezičnog identiteta već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji, nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući i djelovanju Katoličke crkve.

Aktivnosti udruge

Biskup Živković prenio je predsjedniku Plenkoviću pozdrave gradišćanskih Hrvata, te upoznao s aktivnostima koje provode u cilju očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti. Najavio je početak rada kulturno-prosvjetne udruge „Hrvat S.A.M“ (Slovačka-Austrija-Mađarska) koja će pod europskim krovom okupiti sve gradišćanske Hrvate. Istaknuo je da će se u svibnju u Zagrebu održati prvo zajedničko prvoskupno hodočašće gradišćanskih Hrvata nakon 500 godina. Uputili su i poziv predsjedniku Vlade na tradicionalno hodočašće „Hrvatska nedjelja“ u Željeznom.

Pomoć i suradnja

Predsjednik Plenković naglasio je da će Vlada RH podržavati djelovanje Udruge te inicirao da se u njezin rad uključe i Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da će suradnja s gradišćanskim Hrvatima biti ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a da će se rad pomoći i u financijskom smislu.

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću, Austrija, broji približno 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata.

Uz predsjednika Plenkovića susretu su nazočili predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.