(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj na poziv kancelarke Merkel.

Danas se u veleposlanstvu RH sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu. Sutrašnji susret sa saveznom kancelarkom započet će tête-à-tête razgovorom, a radni će ručak biti prigoda za nastavak razgovora o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji te regionalnim, vanjskopolitičkim i europskim temama. Tijekom posjeta, premijer Plenković susrest će se i s Norbertom Lammertom, predsjednikom Bundestaga te zastupnicima u Bundestagu.

Njemačka - gospodarski i politički partner

Predsjednik Plenković istaknuo je u Berlinu da želi čuti neposredno od naših iseljenika koje su glavne teme u ovom trenutku od njihovog interesa kako bi veleposlanstva i konzulati u Njemačkoj mogli pomoći u tom pogledu. Naglasio je da je Njemačka važan politički i gospodarski partner i prijatelj Hrvatske te da sutra očekuje kvalitetan sastanak s kancelarkom Merkel.

- Razgovarat ćemo o jačanju bilateralnih odnosa i gospodarskih veza. Njemačka je naš prvi gospodarski partner, dva milijuna njemačkih turista godišnje dolazi u Hrvatsku. Razgovarat ćemo i o pripremama za Europsko vijeće, teme su brojne, od migracije, do gospodarskih pitanja, situacije u okruženju, odnosima s Rusijom i Ukrajine.

Sastanak s berlinskim HDZ-om

Plenković se sastao i s Temeljnim ogrankom HDZ-a Berlin. Informirao ih je o glavnim smjernicama djelovanja stranke i Vlade. Članovi HDZ-a zahvalili su predsjedniku Plenkoviću jer je u zgusnutom rasporedu izdvojio vrijeme za njih te izrazili zadovoljstvo što je Njemačka prva članica EU koju je posjetio. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o mogućnosti izmjena načina glasovanja za Hrvate izvan RH.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-na-savjetu-vlade-rh-z...