Na Markovu trgu tradicionalnim je svečanim primanjem, na kojem je sudjelovao i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, obilježen Dan Hrvatskog sabora. Toga povijesnoga 30. svibnja 1990. konstituiran je prvi višestranački, demokratski hrvatski parlament, na kojem je dr. Franjo Tuđman izabran za ondašnjeg predsjednika Predsjedništva RH.

http://vijesti.hrt.hr/445895/dan-je-hrvatskoga-sabora

Demokracija nakon dugog totalitarizma

Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković u svom je obraćanju istaknuo da je datum 30. svibnja 1990. bio jedna od prekretnica u povijesti hrvatskog naroda. U Sabor su ušli zastupnici kojima je na prvim slobodnim, neposrednim i višestranačkim izborima - nakon dugog razdoblja totalitarnoga komunističkog režima - hrvatski narod povjerio odgovornost za svoju budućnost i budućnost Hrvatske kao moderne, demokratske države duboko ukorijenjene u srednjoeuropski i mediteranski prostor s jakim kršćanskim identitetom.

Pritom je citirao prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je u svom govoru na konstituirajućoj sjednici višestranačkog Sabora rekao da su "prigušena i povrijeđena nacionalna svijest i sputani ponos hrvatskih ljudi, a i izgubljena nada svih građana Hrvatske, ponovo uskrsnuli".

Vjera u vlastite snage

Nažalost, na Lijepu Našu sručila se Miloševićeva velikosrpska agresija, podsjetio je Jandroković:

- Hrvatski je narod, međutim, prepoznao taj sudbonosni trenutak i iskazao samosvijest, volju, zrelost, odlučnost i vjeru u vlastite snage. Uspjeli smo jer smo se u odlučujućem trenutku usudili djelovati i zato što smo htjeli, mogli i znali kako uzeti sudbinu u svoje ruke. I zato smo pobijedili u Domovinskom ratu!

Domovinski rat - naglasio je - sa svim svojim žrtvama kojima hrvatski narod mora biti vječno zahvalan, obranio je suverenu i neovisnu, demokratsku i slobodnu Hrvatsku, hrvatske institucije i pravni poredak i ostavio nam u nasljeđe vjeru u sebe i zajedničku snagu.

9 saziva u 28 godina

U proteklih 28 godina, kroz svojih devet saziva, Hrvatski sabor se postupno izgrađivao i razvijao je sva potrebna demokratska parlamentarna obilježja koja podrazumijevaju pluralizam hrvatskog društva, transparentnost djelovanja, otvorenost prema građanima i medijima, dostupnost i uključivost, odgovornost prema biračima te djelotvornost u ispunjavanju osnovnih zakonodavnih i nadzornih zadaća - nastavio je Jandroković:

- Ali mi zastupnici moramo znati da ova načela moramo kontinuirano osnaživati. Da bismo volju naroda poštivali, ne smijemo se zatvarati i udaljavati od svojih građana. Moramo s njima biti u stalnom kontaktu kako bismo slušali njihove zahtjeve, potrebe i brige te kako bismo ih informirali o svemu što radimo. To je jedino moguće ustrajnim radom i stalnom prisutnošću među građanima u izbornim jedinicama, na terenu.

Kultura tolerancije i uvažavanja drugih

Moramo - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora - dodatno osnaživati i kulturu demokratske tolerancije te uvažavanja drugih, njihovih argumenata i suprotnih mišljenja, jer se jedino tako može promijeniti percepcija javnosti i vratiti njeno povjerenje u institucije:

- I stalno moramo imati na umu da jedino ispravnom savješću radimo na opće dobro hrvatskih građana, posebno jer svjedočimo vremenu brzih globalnih promjena s novim idejama koje stavljaju na kušnju dostignute demokratske vrijednosti. Kako bismo mogli nadvladati te kušnje, trebamo ponuditi trajna rješenja za sva pitanja koje muče naše građane - uz mnogo uloženog znanja, odlučnosti i promišljenosti, ali prije svega predanog rada.

Novi Poslovnik, digitalizacija, Dani otvorenih vrata

U tom je kontekstu naveo je, zaključujući svoj govor, i novi saborski Poslovnik koji bi trebao potaknuti sve zastupnike da preuzmu svoju odgovornost. Izdvojio je i racionalizaciju staroga poslovnog modela uvođenjem digitalnih radnih materijala za zastupnike, a u dovršetku je i nova mrežna stranica Hrvatskog sabora.

Osiguran je i prijenos plenarnih sjednica na znakovnom jeziku na javnoj televiziji, a otvorenost prema građanima i dostupnost pokazuje se Danima otvorenih vrata.