Predsjednik našeg saborskog Kluba zastupnika Branko Bačić danas je izjavi za brojne okupljene novinare na Markovu trgu kazao da je Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH sačuvao radna mjesta te gospodarsku i financijsku stabilnost Hrvatske.

- Pročitao sam tekst na portalu. Sve što sam pročitao je Martina Dalić već odgovorila i pred Odborom za gospodarstvo - da je ona autorica Zakona, da je u pisanju zakona surađivala s određenim brojem pravnih i ekonomskih stručnjaka, a njih nema baš previše u Hrvatskoj. Ona je to već rekla - preuzela odgovornost za pisanje tog zakona. Vlada ga je prihvatila i u Hrvatskom saboru smo ga donijeli. Ponovit ću - svaki ministar i zastupnik ima svoj integritet kad se donose zakoni. Svatko od nas je znao što se i na koji način unosi u hrvatski zakonodavni sustav. Ono što je meni važno - taj je zakon u skladu s Ustavom te je Vlada vodila računa o ustavnom poretku. Vlada je imala legitiman cilj - spašavanje Agrokora i hrvatskog gospodarstva. Hrvatski sabor je donoseći taj zakon donio prikladnu mjeru kojom nisu narušena ustavna prava ni dužnika ni vjerovnika. Sve drugo je manje važno. Važno je da je zakon očuvao radna mjesta te gospodarsku i financijsku stabilnost Hrvatske. Ovo što je jutros objavljeno ne demantira ono što je tvrdila potpredsjednica Vlade o tome kako je pisan zakon.

http://hr.n1info.com/a300714/Vijesti/Bacic-Ono-sto-je-objavljeno-ne-demantira-Martinu-Dalic.html

HDZ pobjeđuje u svim anketama

Vezano za istraživanja javnog mnijenja, naglasio je da ankete pozicioniraju Hrvatsku demokratsku zajednicu kao daleko najjaču političku stranku u RH.

- To mi je najvažnije. Nisam koncentriran na odnose u drugim strankama. SDP prolazi kroz određene probleme. Posve mi je razumna koalicija Glasa, Pametno i IDS-a. Što se tiče Živog zida, određeni broj birača u njihovoj politici pronalazi način rješavanja osobnih problema i nisu zadovoljni onime što etablirane stranke nude. Današnji rejting Živog zida je ispod rejtinga Oraha prije tri godine i onoga što je Sinčić postigao na izborima za predsjednika. Prema tome, taj korpus birača pronalazi rješenje kroz rad protestnih stranaka, da ne kažem populističkih.

Rast BDP-a i nastavak reformi

Dodao je da će građani na izborima honorirati uspjehe postignute nakon što je HDZ preuzeo odgovornost za upravljanje državom.

- Okrenuti smo rješavanju izazova pred Vladom, a to je nastavak provođenja reformi i rasta BDP-a, priprema još jedne rekordne turističke sezone...

O glasovanju u Hrvatskom saboru

Vezano za glasovanje u Hrvatskom saboru, odgovorio je da u petak nije odgođeno glasovanje, nego nije bilo ni planirano.

- Najavili smo glasovanje za danas, zbog obveza dijela kolega to smo glasovanje odgodili za sutra - jer nismo htjeli da bude upitan kvorum. Ne vidim nikakav problem. Točno je da je bilo jednostavnije da je više ruku u većini, ali važno je koliko su zastupnici vladajuće većine odgovorni.

Kontinuirani rast BDP-a

Na pitanje o stanju u gospodarstvu, Bačić je odgovorio da je u zadnjih godinu dana otvoreno 60.000 radnih mjesta te je pala stopa nezaposlenost.

- Rast BDP-a je kontinuiran, nešto niži od očekivanog. Zadovoljan sam onime što Vlada radi. Brojni izazovi su pred nama, ali još ima i mandata. Sve što smo najavili u programu ne može se riješiti u prvoj godini. Zatekli su nas i brojni problemi za koje ova Vlada nije odgovorna, ali ih mora riješiti.