(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je u Hrvatskom saboru - nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a na kojoj je osobno sudjelovao - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NOVOM ZAKONU & GOSPODARSKOJ STABILNOSTI

Na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a predstavili smo osnovne konture Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Prijedlog smo izradili jer hrvatska država treba imati prikladan zakonski i institucionalni okvir ako se velike kompanije nađu u teškoćama. Nije riječ o zakonu koji „spašava“ bilo koga - pa ni Ivicu Todorića - nego o zakonu čiji je temeljni cilj zaštita hrvatskoga gospodarskog i financijskog sustava. Zakon služi tome da radnici normalno nastave raditi, a dobavljači budu plaćeni i nastave normalno surađivati. Riječ je o sustavnom rješenju - za koji su i druge države napravile poseban pravni režim kad su se našle u sličnim situacijama.

Zakon ćemo usvojiti na Vladi i predložiti ga Hrvatskom saboru - koji će ga potom raspraviti i usvojiti. Ono što je ključno: kako bi se pokrenule odredbe ovog zakona, to mora doći ili na prijedlog neke kompanije koja ima veliki broj zaposlenika i veliki iznos obveza - ili pak na zahtjev vjerovnika. Ali uz suglasnost dužnika.

O LIKVIDNOSTI AGROKORA

Ako vlasnik i uprava pronađu rješenje koje će omogućiti priljev nove likvidnosti, rješavanje obveza, postupno restrukturiranje, dugoročnu održivost kompanije - bit ćemo zadovoljni. Jer bi to značilo da se na tržištu (i) aktivizmom onih koji upravljaju kompanijom pronašlo rješenje. Mi u biti radimo plan B - koji štiti interese hrvatske države. Vlasnik kompanije i uprava imaju pravo tražiti najbolje rješenje.

O IZJAVAMA IZ MOSTA

Ne trebam komentirati ono što govore u Mostu. Odredbe zakona su jasne - govore o izvanrednoj upravi od godinu dana i još tri mjeseca radi provedbe restrukturiranja kompanije. Što se tiče vlasništva, štiti ga hrvatski Ustav. Bitno je pitanje kako da kompanija u budućnosti funkcionira učinkovito te uz punu likvidnost.

O KAZNENOJ PRIJAVI PROTIV TODORIĆA

Nisam imao nikakvih informacija o tom potezu. Vjerujem da je Božo Petrov to napravio iz nekih svojih razloga kao građanin, ne kao predsjednik Hrvatskog sabora.

O SJEDIŠTU EUROPSKE AGENCIJE ZA LIJEKOVE

Pisali smo i Europskoj komisiji i predsjedniku Europskog vijeća, tj. ja sam pisao još krajem prošle godine. Razgovarao sam jučer i s g. Donaldom Tuskom i s g. Jean-Claude Junckerom te nizom drugih kolega - europskih šefova država i vlada - na Kongresu EPP-a. Postoji veliki interes brojnih država da dobiju sjedišta onih europskih agencija koje se nalaze u Ujedinjenoj Kraljevini. Postupak prijave i argumentiranja ponuda traje, mi nismo jedini. Jako se veliki broj zemalja zainteresirao. U postupku odlučivanja gledat će se na sve moguće aspekte - od prometne povezanosti, grada u kojem bi bila ta agencija… Sve ćemo naše argumente - primjerice činjenicu da smo članica EU koja na svom teritoriju nema nijednu europsku agenciju - u tom postupku staviti u prvi plan. To je proces u kojem ćemo još dosta morati lobirati.

http://vijesti.hrt.hr/381532/klub-hdz-a-zasjeda-u-saboru-nazocan-i-premijer-plenkovic

http://hr.n1info.com/a188311/Vijesti/Andrej-Plenkovic-Nije-rijec-o-zakonu-koji-spasava-bilo-koga-pa-ni-Todorica.html