U Hrvatskom je saboru danas usvojen državni proračun za iduću godinu - skupa s projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Za proračun je glasovalo 79 zastupnika, a samo 45 ih je bilo protiv, a jedan (1) suzdržan.

Proračunski prihodi temelje se na planiranom, kontinuiranom rastu gospodarstva i trećem krugu poreznog rasterećenja, a u fokusu rashodovne strane su jačanje fiskalne održivosti, mjere za poticanje razvoja i adekvatna skrb za sve slojeve stanovništva. Na prihodnoj strani najveći se priljev očekuje od PDV-a (51,8 milijardi) te od ostalih poreza i trošarina (15,7 milijardi kuna). 

Usvojen i rebalans

Također, Hrvatski je sabor sa 78 glasova za, 45 protiv i jednim suzdržanim izmijenio državni proračun za ovu godinu.

Prema prijedlogu izmjena državnog proračuna ukupni će prihodi biti povećani za 144 milijuna kuna u odnosu na originalno planirane te će iznositi 129,2 milijarde kuna. Rebalansom se na poreznim prihodima planira prikupiti 2,1 milijarda kuna ili 2,7 posto više nego što se originalno predviđalo proračunom za ovu godinu.

Najveća promjena u rebalansu je pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi, a efekt plaćanja procjenjuje se na oko 2,5 milijardi kuna do kraja godine.