Gostujući u emisiji „S Markova trga“ Hrvatskog radija, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković dodatno je istaknuo i potvrdio da ratifikacija Konvencije Vijeća Europa ne može za posljedicu imati uvođenje tzv. rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav:

- HDZ-ova vlast neće donositi zakone koji bi se mogli povezati s tom ideologijom, na što smo se i obvezali kroz Interpretativnu izjavu. To je jamstvo koje vam mogu dati u ime HDZ-a! Nastavit ćemo dijalog i s predstavnicima Crkve, čije stajalište iznimno uvažavam, te vjerujem da ćemo kroz neko vrijeme smanjiti napetosti u društvu. Vrijeme će pokazati tko je tu u pravu i kakve posljedice nosi ili ne nosi ratifikacija. A ja ću ponoviti da NEĆE nositi!

Jamstvo u ime HDZ-a!

Interpretativna izjava, ponovio je, tumači kako hrvatska država vidi taj dokument i kako će ga primjenjivati, a ona će ga primjenjivati bez ikakve „rodne ideologije“:

- Toga ćemo se držati i vrijeme će potvrditi naše jamstvo. Da se u hrvatski pravni i obrazovni sustav uvodi ta ideologija, onda se ni ja ne bih odlučio podržati ratifikaciju!

Netrpeljivost & mržnja

Jandroković pritom postavlja pitanje o još jednoj dimenziji cijele priče, a to je politički pokušaj udara na HDZ, koji dolazi i iz dijela tzv. nevladina sektora i iz dijela marginalnih, desnih i kvazidesnih stranaka:

- HDZ će se, ne brinite, s time znati nositi! Bio sam svjestan da će u javnosti izbiti stanovite napetosti, no nisam očekivao, priznajem, da će se razviti tako žučna rasprava, da će biti toliko nesnošljivosti, netrpeljivosti, pa i mržnje. Javnim prostorom dominiraju oni najglasniji, koji ne biraju riječi. Ali kao što sam već najavio, idući mjeseci na najbolji će ih način demantirati.

ZA ratifikaciju uvjerljiva većina

Na pitanje o podjelama u HDZ-u zbog Konvencije, glavni tajnik je napomenuo da se u zapadnom svijetu demokracija temelji na odlukama većine:

- I te se odluku potom poštuju. O Konvenciji se vrlo otvoreno i argumentirano raspravljalo na stranačkim tijelima, ne pamtim da smo u zadnjih 15-ak godina o nekoj temi mogli tako demokratski razgovarati. A za ratifikaciju je uvjerljivom većinom glasovalo ne samo Predsjedništvo HDZ-a, nego i svi naši županijski odbori, njih 21, kao i naše zajednice.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/nagodba-u-agrokoru-bit-ce-najveci-uspjeh-nase-vlade-do-sada-spasene-su-tisuce-i