(VIDEO) Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija (urednica i voditeljica: Sanje Rabuzin Pavić) izrazio je čvrsto uvjerenje da će novi izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško uspješno privesti kraju proces u toj kompaniji te postići nagodbu:

Do ljeta nagodba

- Došlo je do promjena, posve opravdanih. Vjerujem da ćemo do ljeta moći reći da je uspješno završen taj veliki projekt za spas Agrokora i desetine tisuća radnih mjesta. Mogu potvrditi da će novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber 5. travnja doći pred saborski Odbor za gospodarstvo. Ta praksa, koju je uveo predsjednik Odbora Darinko Kosor, pokazala se dobrom. I zbog javnosti i zbog zastupnika vrlo je korisno da još koji put provedemo takav oblik propitivanja. Naravno da tu ima i podosta politikantstva, ali to je tako - netko jednostavno nije u stanju išta drugo ponuditi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jednoglasna-podrska-postizanju-nagodbe-i-nastavku-procesa-restrukturiranja

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-novim-povjerenikom-nastavljamo-raditi-na-dobrobit-naseg-gospodarstva-i-ocuvanju

Neće proći!

Opoziv potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić neće proći. Oporba će doživjeti još jedan poraz! Ali, to je njihovo demokratsko pravo - najavio je Jandroković, kratko i jasno, ishod već pete takve „inicijative“.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/premda-vise-ne-znam-predvode-li-oporbu-bernardic-ili-grmoja-sdp-ili-most-znam-da-ce

Neprihvatljiva isključivost

Osvrćući se na preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, istaknuo je da mu se ne sviđa reakcija dijela javnosti koja ih je dočekala "na nož":

- Treba nastaviti dijalog o toj osjetljivoj temi, smiriti strasti, no neki se uključuju u javnu raspravu na neprihvatljiv način, vrlo isključivo, čak i uvredljivo. Riječ je o preporukama u koje je uložen veliki trud i koje su dobar materijal za nastavak rasprave. Pozivam sve da pokušaju tražiti rješenja u civiliziranoj atmosferi. Da je lako doći do rješenja koje bi bilo prihvatljiv svima, onda bismo to već i učinili u prošlih 28 godina.

Čvrsta vladajuća većina

Komentirao je i ishod prošlotjednoga tajnog glasovanja kojim je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dobilo je novu predsjednicu sa 78 glasova ZA:

- I ovog puta se potvrdilo da je vladajuća većina čvrsta, a nova je predsjednica izabrana u skladu sa zakonom i Poslovnikom. Oporba „zaboravlja“ da je i bivša predsjednica izabrana glasovima većine u tadašnjem sazivu.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/78-glasova-za-novakovic-oporba-nize-poraz-za-porazom

Javnost nezainteresirana za Poslovnik

Jandroković nije precizirao kad bi Hrvatski sabor mogao izmijeniti svoj Poslovnik, no poručio je da će predsjedniku Sabora ostati ovlast da određuje dnevni red:

- Mijenjanje Poslovnika trajat će duže nego što je to, po mojem mišljenju, trebalo biti, no držimo se aktualne procedure. I ovo oporbeno zavlačenje s „noćnom smjenom“, i ovih više od 500 amandmana za koje će trebati bar 20 sati rasprave, sve je to demokracija. Prvi je put o Poslovniku provedeno javno savjetovanje, no interes je bio iznimno mali, što pokazuje da ljude ne zanima da se bavimo sami sobom, nego ih zanimaju važne životne teme.

Krivnja za kašnjenje na oporbi

Na pitanje je li se moglo izbjeći otvaranje rasprave o Poslovniku pet minuta do ponoći, odgovorio je da se dnevni red otprije znao:

- Ta je tema bila treća i došla je na red kada su iscrpljene prva i druga točka. Samo na stanke smo izgubili oko dva i pol sata. Isključiva je krivnja oporbe što ta točka nije došla na dnevni red ranije.

Zaključio je da stanke u sadašnjoj formi više neće opstati. Pretvorit će se u sat vremena slobodne rasprave, u terminu između 13 i 14 sati, kada će svaki klub moći govoriti o bilo kojoj temi u trajanju od 5 minuta. Na taj će se način moći planirati učinkovit rad Sabora i kvalitetno raspraviti što više zakonskih prijedloga na dobrobit hrvatskih građana.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

http://vijesti.hrt.hr/433109/jandrokovic-nadam-se-da-cemo-do-ljeta-zavrsiti-projekt-u-vezi-s-agrokorom