Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković danas je na početku saborskog zasjedanja pročitao zajedničku izjavu, navodeći da su se zastupnički klubovi na jučerašnjoj proširenoj sjednici saborskog Predsjedništva usuglasili u ocjeni da haška presuda hrvatskoj šestorci iz BiH ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sabor-za-sutra-priprema-zajednicku-izjavu-o-nepravednoj-haskoj-presudi

RH je kontinuirano podržavala BiH

Jandroković je, čitajući izjavu, istaknuo da je general Slobodan Praljak tragičnim činom oduzimanja života na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude. U ime Hrvatskoga sabora te u osobno ime izrazio je sućut njegovoj obitelji.

- Žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji se na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema BiH u priznavanju njene neovisnosti, obrani njenog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, a time i opstanka, te humanitarne pomoći koju je pružala izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine.

Sućut svim žrtvama

Jandroković je naglasio i da Hrvatski sabor izražava sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini.

- Klubovi zastupnika usuglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u BiH, koji u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju BiH mora ostati konstitutivan i postati stvarno ravnopravan u odnosu na ostala dva naroda

Razboritost, jedinstvo i odgovornost

Najavio je da će Hrvatski sabor uskoro na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH.

- Klubovi zastupnika složili su se i da će Hrvatski sabor, nakon što dobijemo pisanu žalbenu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji. Također, Sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude. U novonastalim okolnostima, klubovi zastupnika usuglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka - vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru.

Okrenuti se budućnosti

Jandroković je na kraju pozvao zastupnike na minutu šutnje.

- Pozivam vas da zajedno odamo počast svim stradalim civilima, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim žrtvama ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH, svim žrtvama čiji je gubitak ostavio u boli i patnji sve njihove bližnje. Sve žrtve moraju ostati u našoj kolektivnoj svijesti, a jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čin ratnih zbivanja. Svima njima pokoj vječni, a nama dovoljno razboritosti da se okrenemo prema budućnosti i da se ovo više nikad ne ponovi.

Tijekom čitanja saborske izjave u sabornici je, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković, dok zastupnica i zastupnika GLAS-a i SDSS-a nije bilo.