Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković otvorio je danas s mađarskim kolegom Lászlóm Köverom u mađarskoj Nacionalnoj skupštini znanstvenu konferenciju u povodu 150. obljetnice Hrvatsko-ugarske nagodbe.

Na konferenciji, čiji su pokrovitelji predsjednici Hrvatskoga sabora i mađarske Nacionalne skupštine, sudjeluju znanstvenici iz Hrvatskoga instituta za povijest i Instituta za povijest Mađarske akademije za znanost. Konferencija je nastavak skupa održanog 22. studenog ove godine u Hrvatskom institutu za povijest.

Osnaživanje parlamentarne suradnje

U uvodnom obraćanju Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na ovoj znanstvenoj konferenciji koja je rezultat konkretnog dogovora između predsjednika dvaju parlamenata o potrebi daljnjeg osnaživanja parlamentarne suradnje kao važne sastavnice ukupnih političkih odnosa između dviju država.

Podsjetio je da je u tom smislu krajem listopada održan i „prekogranični susret“ s naglaskom na promociju položaja manjina u našim zemljama te da je s predsjednikom Köverom posjetio hrvatsku manjinu u Pečuhu te mađarsku manjinu u Osijeku.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/jandrokovic-s-predsjednikom-madarskog-parlamenta-nase-dvije-drzave-primjer-brige-o

Bliska suradnja

Jandroković je istaknuo da Mađari i Hrvati pripadaju istome europskome kulturnom i civilizacijskom krugu.

- Bili smo, a i danas jesmo, prirodno upućeni na blisku suradnju. Nadam se da će se znanstvena suradnja naših povjesničara intenzivno nastaviti i u budućnosti, na obostranu korist. Ona upravo predstavlja konkretan primjer dobrosusjedskih, prijateljskih i partnerskih odnosa između naših dviju država danas, a njih je mnogo na raznim područjima - od manjina, kulture, gospodarstva, obrane, prekogranične suradnje do parlamentarne suradnje. Sve ove aktivnosti pridonose daljnjem razvoju pozitivne atmosfere u odnosima između dviju država. I zato ću uvijek podržati inicijative koje će dodatno pridonijeti daljnjem unapređenju naše obostrane suradnje.

Duga zajednička povijest

Pohvalio je inicijativu o održavanju znanstvene konferencije o Hrvatskoj-ugarskoj nagodbi jer s današnje vremenske distance cjelina zbivanja može se objektivno prosuditi. Istaknuo je da je hrvatsko-ugarska državna zajednica bila jedna od najtrajnijih državno-pravnih tvorevina u povijesti te da je za Hrvatsku ustrajnost na očuvanju nacionalnog suvereniteta i državnosti uvijek bilo najvažnije pitanje u različitim državnim zajednicama u kojima je bila.

Podsjetio je da je u našoj dugoj zajedničkoj povijesti bilo nerazumijevanja, neslaganja, čak i sukoba, ali i događaja poput Sigetske bitke - koja je bila prijelomna za zapadnu kulturu i civilizaciju.

Govor predsjednika Hrvatskog sabora u cijelosti možete pročitati na donjem linku:

http://www.sabor.hr/obracanje-predsjednika-sabora-gordana-jandrokovica