Komentirajući pravomoćnost optužnice protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića za obiteljsko nasilje, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić poručio je, u najkraćem, da on „teško više može obnašati dužnost župana", a da su vijećnicima Županijske skupštine na raspolaganju instrumenti za njegovu smjenu.

Donosimo sažetak Bačićeve izjave:

Što se mene tiče, kao člana Predsjedništva HDZ-a, nema dileme o raspisivanju referenduma o Tomaševićevu opozivu, ali je na Povjerenstvu Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije odluka o tome hoće li županijski vijećnici HDZ-a ići u okupljanje dvotrećinske većine koja je potrebna za pokretanje postupka. Tomaševića su izabrali građani, pa prepustimo njima, ako žele, da se o njemu izjasne na referendumu. Ali, nakon što je Tomaševiću potvrđena optužnica, mislim da on teško više može obnašati dužnost župana.

Prema načelu supsidijarnosti odluka je u nadležnosti Povjerenstva, s tim da podsjećam da je Predsjedništvo HDZ-a zbog ovog slučaja bilo promptno raspustilo Županijski odbor HDZ-a, a potom i predložilo Visokom časnom sudu isključenje Tomaševića - što je i učinjeno. A sami sudski proces neka ide svojim tijekom - ne bih ga komentirao.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nacionalno-vijece-raspustilo-zupanijski-odbor-hdz-pozesko-slavonske-zupanije

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-hdz-predlozilo-bezuvjetno-iskljucenje-alojza-tomasevica

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/ne-prihvacam-sdp-ovu-parolu-pojavu-osuditi-druga-spasiti-tomasevic-je-vec-davno

Izjavu predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kao i odgovore na pitanja novinara, možete u cijelosti pogledati na sljedećem linku:

http://hr.n1info.com/a277527/Vijesti/Nakon-potvrdjene-optuznice-Tomasevic-tesko-moze-ostati-zupan.html