Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić danas je na Markovu trgu brojnim okupljenima novinarima u izjavi naglasio da je cilj mirovinske reforme održivi mirovinski sustav, ali i povećanje mirovina.

- U javnosti se pojavila tvrdnja o „ukidanju drugoga mirovinskog stupa“, što je izazvalo nezadovoljstva, no o tome - nema govora! Dapače, drugi mirovinski stup kroz reformu se namjerava jačati - kako bi osigurao budućim umirovljenicima, koji su 2002. bili mlađi od 40 godina, jednaku mirovinu kao i onima koji su tada bili stariji. Svrha ove reforme je da ne dođe do različitih visina mirovine osiguranicima koji su primali istu prosječnu plaću.

https://direktno.hr/domovina/matica-i-sindikat-umirovljenika-podrzali-pavicev-prijedlog-mirovinske-reforme-127301/

S koalicijskim partnerima

Vlada želi donijeti cjelovitu mirovinsku reformu koja će omogućiti održivi mirovinski sustav, ali i povećanje mirovina - dodao je Bačić - ocijenivši da nacrt reforme možda nije do kraja bio obrazložen, pa je došlo do različitog tumačenja odredbi u široj javnosti i među koalicijskim partnerima.

- Ne bojimo se bilo kakve rasprave u javnosti, pa ni napada na reformu. Dobro je čuti različita mišljenja, a uvjeren sam da će, nakon što im se predstavi reforma, naši koalicijski partneri pozitivno reagirati, kao što su to sinoć članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-i-nacionalno-vijece-hdz-predstavljeni-nacrti-mirovinske-i-nove

Mirovine će rasti!

Komentirajući prijepore u javnosti o dodatku na mirovine od 27 posto, Bačić je kazao da će ovim prijedlogom reforme budući umirovljenici sredstva koja su uplaćivali u drugi stup - ako tako odluče! - moći vratiti u prvi mirovinski stup i nastaviti primati mirovinu kao da su bili samo u njemu.

- Dakle, apsolutno im se NEĆE smanjivati mirovine. Nego će im narasti u prosjeku oko 500 kuna. Ostali osiguranici, koji i dalje žele uplaćivati u drugi mirovinski stup, to će i činiti. Bitno je, ponavljam, da će svaki budući umirovljenik moći sam izabrati hoće li svoj drugi stup prebaciti u prvi.

Bez novog zaduživanja

Ovakav pristup - naglasio je - omogućit će stabilizaciju javnih financija i neće trebati povećavati deficit javnog proračuna.

- Bez reforme, do 2040. nedostajalo bi dodatnih 40 milijardi kuna u mirovinskom sustavu, što znači da bismo se morali ili zaduživati ili povećavati prihode proračuna kroz poreze i doprinose, a to bi onda bilo novo opterećenje za sve građane.

Porezna reforma, rast BDP-a & demografske mjere

Vezano pak za demografsku revitalizaciju, Bačić je izdvojio da je prva faza porezne reforme već rezultirala višim plaćama, ali i povećanjem proračunskih prihoda te posljedičnim suficitom.

- Druga faza reforme, u kojoj ćemo nastaviti s poreznim rasterećenjem, omogućit će - zajedno s planiranim gospodarskim rastom - dovoljan iznos sredstava u proračunu da se sve predložene demografske mjere uistinu mogu i realizirati. Siguran sam da će naša Vlada u tome i uspjeti!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dijelimo-iste-poglede-zajednickim-djelovanjem-do-demografske-revitalizacije