Predsjednik našeg Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Branko Bačić na Markovu je trgu naglasio da „nije bilo nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a o promjeni Ustava“.

- Proces promjena Ustava je ozbiljan posao, a ne prigodničarski - kako to često radi SDP. „Baciti“ u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o njemu, neozbiljno je od SDP-a. Nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a nije bilo o promjeni Ustava!

SDP je odabrao krivi put!

Morali bi znati - dodao je Bačić - da kada se otvara pitanje promjena Ustava, onda prijedlozi dolaze od svih mogućih političkih opcija.

- Jedino pravo mjesto je Odbor za Ustav, u kojem participiraju sve relevantne stranke, a ne da se na brzinu prikupe neki potpisi i onda naknadno krene u traženje podrške. SDP je odabrao krivi put!

Ne na ovaj način

Na ponovljeno pitanje „jesu li u HDZ-u spremni razgovarati sa SDP-om o promjenama Ustava“, Bačić je odgovorio da je u javnosti već nekoliko inicijativa za promjenu Ustava.

- HDZ može krenuti u izmjenu Ustava, ali ne na ovaj neozbiljan način. SDP je već uputio u saborsku proceduru prijedlog izmjena, a nisu prethodno ni s kim iz HDZ-a ni riječ progovorili. HDZ, uostalom, i sam je već najavio reguliranje mogućnosti dopisnog glasovanja za hrvatske državljane izvan Hrvatske, ali to je odgovoran proces. S ovakvim pristupom SDP je već doživio fijasko. Od toga nema ništa - osim što uveseljavaju javnost.

„Prigodničarska inicijativa“

SDP-ov prijedlog nazvao je „prigodničarskom inicijativom“ te dodao da su se sada sjetili izmjena Ustava jer se trenutačno odvijaju dvije referendumske inicijative.

- SDP ovo radi i kako bi skrenuo pažnju medija s problema u vlastitim redovima.

Ustavni sud može odlučiti

Bačić je kazao da razumije to što su četiri zastupnika vladajuće većine iz reda nacionalnih manjina potpisala SDP-ov prijedlog, budući da jedna referendumska inicijativa želi umanjiti razinu njihovih dosegnutih prava.

- Razumijem njihovu zabrinutost, ali i bez SDP-ova prijedloga Ustavni sud može ocijeniti usklađenost referendumskih inicijativa s Ustavom.

SDP u rangu sa Živim zidom

Na pitanje o „velikoj koaliciji“, Bačić je odgovorio da su za „veliku koaliciju potrebne dvije velike stranke“.

- U Hrvatskoj je samo jedna velika i puno manjih stranaka. Besmisleno je i pomisliti na veliku koaliciju kada je SDP takav kakav jest, kada ovako slabo kotira na političkom tržištu. Njihova je zabluda da bi oni mogli u koaliciju s HDZ-om. SDP se može mjeriti sa Živim zidom, ali s HDZ-om ne.