(VIDEO) Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković danas je - apsolutnom većinom od 76 zastupnika - izabran za novog predsjednika Hrvatskoga sabora. Prije nego što je preuzeo dužnost, obratio se zastupnicima i javnosti sa saborske govornice.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sa-76-potpisa-pokazali-smo-da-je-politicka-kriza-bila-fikcija-oporbenih-zastupnika

Govor novoizabranog predsjednika Sabora možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Čast i odgovornost

Drage zastupnice i zastupnici, želim vam zahvaliti na povjerenju. Za mene je ovo velika čast i odgovornost, posebno u trenutku složenih okolnosti koje traže razboritost, smirenost, ozbiljnost i odgovornost. Izborom predsjednika Hrvatskoga sabora stvoreni su uvjeti za kontinuitet rada ovoga visokog doma, koji je oduvijek predstavljao središnje mjesto hrvatske državnosti, političke stabilnosti i demokratskog legitimiteta.

Još snažniji rad Vlade

Očekujem da će odmah nakon lokalnih izbora predsjednik Vlade RH - u skladu s Ustavom i zakonom - predložiti Hrvatskom saboru i nove ministre. Time će se stvoriti uvjeti za još snažniji rad na ispunjenju glavnih ciljeva iz Programa Vlade RH. Obvezujem se da ću kao prvi među jednakima čuvati temeljne ustavne vrijednosti, politički pluralizam i vladavinu prava te štititi ljudska i manjinska prava, kao i etičnost u postupanju.

Ciljevi današnje Hrvatske

Politička stabilnost, jačanje državnih institucija, gospodarski rast i razvoj te snaženje društvene solidarnosti glavni su ciljevi današnje Hrvatske. Pozivam sve da se okupimo oko tih ciljeva. Pozivam na odgovornost, međusobno uvažavanje i toleranciju, prihvaćanje razlika, izbjegavanje uvredljivog govora te osobne i svake druge nesnošljivosti. Hvala još jednom na povjerenju.

ODGOVORAN RAD ZA DEMOKRATSKU HRVATSKU

Nakon što je kao novoizabrani predsjednik Sabora zaključio sjednicu, Gordan Jandroković odgovarao je na pitanja novinara. Istaknuo je da je će raditi u skladu sa zakonom kako bi Hrvatska djelovala kao demokratska, uređena država.

- Pred nama su lokalni izbori, trebamo se okrenuti njima. Vjerujem da ćemo fokus političkog djelovanja prebaciti na njih kako ti izbori ne bi bili zasjenjeni političkim obračunima na državnoj razini. Svjedoci smo neprincipijelne suradnje između Mosta i SDP-a. Ako oni nekome predbacuju političke dogovore, neka pogledaju vlastite redove i način na koji su djelovali, posebno prema zastupnicima koji su se odlučili za potporu u izboru za novog predsjednika Sabora. Palo je zaista teških riječi i osobnih uvreda, vršen je pritisak na određene zastupnike. Tome bi trebao doći kraj.