Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, odgovarajući na pitanja novinara nakon što je primio dobitnike nagrade "Ponos Hrvatske", komentirao je dvije aktualne teme - posjet srbijanskog predsjednika Vučića Zagrebu i savjetnike koji su angažirani za restrukturiranje Agrokora.

Donosimo Jandrokovićeve ključne poruke:

O VUČIĆEVU POSJETU

Zadnjih dana nije bilo ohrabrujućih znakova kako bi moglo doći do pomaka u hrvatsko-srpskim odnosima. Hrvatskoj je posebno neprihvatljivo ponašanje srpskih predstavnika u vezi izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku, jer se radi o manipulaciji žrtvama - što organizatorima ne služi na čast.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/necemo-se-dati-uvuci-u-dacicevu-pricu-neka-se-sjeti-da-je-milosevic-vodio

Predsjedničina procjena

Ali, predsjednica Republike očito je procijenila da je ovo trenutak u kojem može doći do susreta s predsjednikom Srbije. Vjerujem da za to postoje dobri razlozi te da će sadržaj i ishod tog sastanka biti korisni i da će pridonijeti sveukupnom razvoju odnosa između dviju država. Rješavanje problema nestalih jedno je od najvažnijih pitanja između dviju zemalja, ali je bitno razgovarati i o mogućoj suradnji danas te o onome što će se događati u budućnosti. Važno je voditi politiku koja je u interesu Hrvatske i koja će promicati ono što je dobro za Hrvatsku.

Treba li se Vučić ispričati za ono što je govorio u Glini 90-tih godina prošlog stoljeća? Očekujem da će se očitovati o svojoj ulozi tijekom velikosrpske agresije.

O SAVJETNICIMA ZA AGROKOR

Iznenadio sam se kada sam vidio da je kompanija AlixPartners kao podizvođača angažirala tvrtku u kojoj je nekada radio izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, taj mi podatak nije simpatičan. To nije odgovornost Vlade RH - AlixPartners treba objasniti zašto su angažirali tu tvrtku i na koji način to pridonosi procesu u kojem se Agrokor nalazi.

Povjerenik Ramljak nije državni dužnosnik da bi se njime bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali zdrav razum kaže da odabir podizvođača nije bio baš najmudriji. Neki kažu da nema kvalitetnijih domaćih stručnjaka za konzalting od ovih koji su angažirani, tako da ne mogu u potpunosti biti siguran je li trebalo uzeti te ljude. Ali, to što su oni uzeti daje nam svima pravo i obvezu za razmišljanje zašto i je li se to baš tako trebalo dogoditi.

Sačuvati Agrokor i prehrambenu industriju

Najavljena je sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo na temu Agrokora, a najviše podržavam poziciju dobavljača koji su naglasili da im je jako važno da se proces privede kraju, vodeći računa o opstanku koncerna Agrokor i budućnosti naše prehrambene industrije. To je u ovom trenutku prioritet. Bit će vremena da se raščisti kakva je bila čija uloga u ovom procesu. Treba spasiti Agrokor i omogućiti da imamo snažan maloprodajni lanac, ne samo u Hrvatskoj.