(VIDEO) Govoreći u ime Kluba HDZ-a, Branko Bačić je u Saboru najavio odbijanje SDP-ove interpelacije o “radu Vlade RH radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava 'Za dom spremni'“ i osudio sve totalitarne režime.

Također, najavio je da će naš zastupnički klub predložiti Vladi donošenje mjera koje bi pridonijele smanjenju tenzija i prijepora u hrvatskom društvu.

Netočne i nekorektne teze

Bačić je istaknuo da je ovo prva Vlada koja je odlučila pitanju simbola totalitarnih režima pristupiti sustavno i institucionalno kako bi se hrvatsko društvo u 21. stoljeću napokon rasteretilo bremena podjela iz II. svjetskog rata:

- Učinili smo to za razliku od Vlade SDP-a, stranke koja je dva puta obnašala vlast, ali čija je jedina inicijativa vezana za rješavanje ove tematike upravo podnošenje ove interpelacije. I ništa više! Osnivanjem pluralističkog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Vlada je odluku prepustila stručnjacima, a ne politici.

Treba jasno naglasiti - nastavio je - da su i fašizam i totalitarni i nedemokratski režimi:

- Svakome kome nije do jeftinog dodvoravanja i skupljanja političkih poena jasno je da su teze iz ove interpelacije o „relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja“ potpuno netočne i nekorektne.

RH nije sljednica NDH

Dodatno je pojasnio razliku između javnog korištenja pozdrava „Za dom spremni“ i njegovog mjesta na grbu i zastavi HOS-a.

- „ZDS“ izvorno predstavlja ustaški pozdrav, čiji je režim za svaku osudu. Republika Hrvatska nije sljednica NDH ni po kojoj osnovi, a pozdrav „ZDS“ suprotan je Ustavu i kao takav se ne može koristiti u javnoj uporabi. Prijepor, međutim, nastaje jer se taj izraz nalazi na službenim memorandumima, zastavama, grbu i logu Hrvatskih obrambenih snaga, čije su postrojbe prevedene u HV, a time i legalizirane. Činjenica je da se taj pozdrav u službenim obilježjima HOS-a već više od četvrt stoljeća de facto i de iure vezuje uz Domovinski rat. Postrojbe HOS-a se pod tim pozdravom nisu borile za NDH, već u pravednom, obrambenom i oslobodilačkom ratu za samostalnost i neovisnost RH.

Smanjenje tenzija

Bačić je zaključio da je potrebno osuditi sve totalitarne režime prošlog stoljeća.

- Sasvim je jasna društvena potreba za nedvosmislenom osudom svih zločina totalitarnih režima i pokreta - i fašističkih i nacističkih i ustaških i četničkih i komunističkih. Stoga će Klub HDZ-a predložiti Saboru donošenje zaključka kojim bi u prvoj točki odbili predloženu interpelaciju, osudili sve totalitarne režime u 20. stoljeću i predložiti Vladi donošenje mjera koje bi doprinijele smanjenju tenzija i prijepora u hrvatskom društvu.