Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravio je, na poziv predsjednika Riksdaga (švedske zakonodavne skupštine) Urbana Ahlina, u dvodnevnom uzvratnom posjetu Kraljevini Švedskoj.

Od HDZ-ovih zastupnika, saborsko izaslanstvo sačinjavali su još Dragica Roščić i Ante Babić.

S hrvatskom zajednicom

Službeni posjet započeo je jučer u Stockholmu susretom s predstavnicima hrvatske zajednice, s kojima je razgovarao o njihovom položaju, radu udruga i organizacija, obrazovanju, djelovanju Hrvatske katoličke misije i daljnjem osnaživanju svih aktivnosti radi očuvanja i promicanja hrvatskog identiteta.

Razgovaralo se i o mogućnostima poslovnog i znanstvenog povezivanja s Hrvatskom.

S predsjednikom Riksdaga

Uslijedio je sastanak s predsjednikom Riksdaga Ahlinom (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti - SAP), na kojem su središnje teme bile osnaživanje bilateralnih odnosa i gospodarske suradnje, aktualne teme u Europskoj uniji te situacija u jugoistočnoj Europi. Zajednička ocjena sugovornika je da su odnosi Hrvatske i Švedske prijateljski i u stalnom usponu.

Jandroković je zahvalio Švedskoj na potpori koju je pružala Hrvatskoj tijekom pretpristupnog procesa EU-u, a osobito tijekom njenog predsjedanja Unijom 2009. godine. Ocijenjeno je da će posjet saborskog izaslanstva pridonijeti daljnjem osnaživanju suradnje, posebice na parlamentarnoj razini. U tom smislu istaknuta je potreba redovitoga međuparlamentarnog dijaloga te razmjenu posjeta međuparlamentarnih skupina prijateljstva.

Schengen i eurozona - hrvatski prioriteti

Sugovornici su razgovarali i o aktualnim temama u Europskoj uniji. Predsjednik Sabora Jandroković upoznao je švedskog kolegu s daljnjim hrvatskim prioritetima - pristupanjem Schengenu i europodručju, kao i pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije.

Na zanimanje švedske strane, predsjednik Sabora Jandroković dao je ocjenu europske perspektive jugoistočne Europe s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju te sigurnosnu situaciju.

S gradonačelnicom Stockholma

Tijekom dana, saborsko izaslanstvo sastalo se i s potpredsjednicom Riksdaga Ewom Thalén Finné (Stranka umjerene koalicije /Moderata samlingspartiet / - EPP) te članovima Švedsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove, a prvi dan službenog posjeta Kraljevini Švedskoj Jandroković je završio susretom s gradonačelnicom Stockholma Evom-Louise Erlandsson Slorach.

Razgovaralo se o razvojnim projektima u području održivoga urbanog razvoja - u čemu glavni grad Švedske raspolaže velikim iskustvom i značajnim rezultatima. Tijekom susreta razmotrene su i mogućnosti suradnje sa Zagrebom te je u tu svrhu Erlandsson Slorach upućen poziv za posjet Zagrebu i Hrvatskoj.

S vođom švedske oporbe

Drugog dana službenog posjeta Švedskoj predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je i glavni tajnik HDZ-a, susreo se s predsjednikom Kluba zastupnika Stranke umjerene koalicije (Moderata) Tobiasom Billströmom.

Sugovornici su razgovarali o mogućnostima daljnje suradnje u okviru Europske unije i Europske pučke stranke. Razmijenjena su i mišljenja o aktualnim europskim temama te sigurnosnoj situaciji u Europi.

S princezom Viktorijom

Predsjednik Hrvatskog sabora dvodnevni je službeni posjet Kraljevini Švedskoj završio audijencijom kod prijestolonasljednice Viktorije od Švedske, krunske princeze i vojvotkinje od Västergötlanda, koju je tom prilikom pozvao u posjet Lijepoj Našoj. Zahvalio je na toplom gostoprimstvu koje je ukazano hrvatskom izaslanstvu te ukazao na dugu tradiciju prijateljskih odnosa između dviju zemalja, kao i na sve intenzivniju bilateralnu suradnju u mnogim područjima.

Tijekom susreta, Jandroković je upoznao princezu Viktoriju i s iskustvima Hrvatske kao članice Europske unije, a s obzirom na sve veći broj švedskih turista u Hrvatskoj, razgovori su vođeni i o turističkoj suradnji dviju zemalja.