Pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage protiv Ivice Todorića i drugih, Istražno povjerenstvo za Agrokor ex lege je prestalo s radom budući da su za to ispunjene pretpostavke propisane zakonom! - stoji, između ostalog, u pisanoj izjavi koju su potpisali članovi toga saborskog povjerenstva Milijan Brkić, Ante Babić, Marija Jelkovac i Josip Borić (HDZ) te HNS-ov zastupnik Stjepan Čuraj.

Automatski prestaje s radom

Članovi povjerenstva, njih pet od ukupno devet, navode da članak 4. stavak 2. Zakona o istražnim povjerenstvima propisuje da istražno povjerenstvo, ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom od pitanja za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, odmah prestaje s radom.

- Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je dana 20. studenog 2017. odbio žalbe protiv rješenja o provođenju istrage Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenom predmetu protiv Ivice Todorića i drugih, čime je rješenje o provođenju istrage protiv Ivice Todorića i drugih istog dana postalo pravomoćno - stoji u pisanoj izjavi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/povjerenstvo-za-agrokor-automatski-prestaje-s-radom-zakon-je-iznad-politikantskih

Započeo je sudbeni postupak

U pisanoj izjavi, koja je u Hrvatskom saboru podijeljena novinarima, članovi Povjerenstva iz reda parlamentarne većine ističu i sljedeće:

- Također napominjemo da je u vrijeme donošenja Zakona o istražnim povjerenstvima provođenje istrage bilo u nadležnosti suda, dok je danas u nadležnosti državnog odvjetnika. No, i u ovom stadiju postupka osigurano je sudjelovanje suda i sudska kontrola istražnih funkcija državnog odvjetnika, između ostalog i kroz odlučivanje suda o žalbi protiv rješenja državnog odvjetništva o provođenju istrage.

Pojašnjeno je i da članak 17. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku propisuje da kazneni postupak započinje, između ostalog, pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bilo-bi-odgovorno-da-predsjednik-povjerenstva-sam-utvrdi-da-je-ono-po-sili-zakona