(VIDEO) Gost Novog dana na N1 bio je Dražen Bošnjaković, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru i bivši ministar pravosuđa. Osvrnuo se, među inim, na rad DORH-a i „Aferu Dnevnice“, izmjene zakona o arhivima, ostanak županija...

Prenosimo Bošnjakovićeve ključne poruke:

O „AFERI DNEVNICE“

Suočeni smo s velikom aferom. Nema dvojbe da je u Vladi godinama postojao sustav za izvlačenje novca. To treba procesuirati i u poštenom postupku utvrditi pravo stanje stvari. Nema dvojbe da je ovo sramotna afera koja nanosi veliku štetu i politici i političarima. Pred DORH-om je složen i ozbiljan posao. Pravna država treba pokazati da funkcionira.

O PLENKOVIĆEVU ODGOVORNOM POSTUPKU

Vrlo je odgovorno od premijera što je održao konferenciju za novinare kako bi javnost doznala u što se sve sumnja. Bilo bi dobro da su i prijašnji premijeri izišli pred javnost i kazali - neka se to istraži! Važno jest to što se od DORH-a zatražilo proširenje istrage koja je dotad bila locirana na prijašnje vlade. Premijer je odgovorno postupio kad je rekao: ''To se događa i sada idemo što prije tome stati na kraj''.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pozvao-sam-dorh-da-istrazi-sve-moguce-nezakonitosti-s-putnim-nalozima-i-tijekom-i

Predsjednik Plenković je postupio odgovorno i kada je naložio internu istragu - koja je pokazala da se „operacija“ odvijala i u njegovom bliskom okruženju, ali je očito započela cijeli niz godina prije njega. Interna istraga je otvorila nove sumnje i on ih je - što je uostalom i dužan prema zakonu - prijavio DORH-u. Šteta što prijašnji premijeri nisu naložili takvu istragu.

O ZAKONU O DRŽAVNOM ARHIVU

Most je samostalna straka. Njegovi zastupnici imaju pravo otvarati pitanja i pokretati zakonske inicijative, ali činjenica jest da je u programu Vlade već bila predviđena izrada novog Zakona o arhivima - daleko obuhvatnijeg od Mostove ideje. No ne treba bespotrebno dramatizirati - postoji točka u kojoj se oba prijedloga mogu sjediniti. Ne vidimo nikakav problem u tome da Most želi da se otvore arhivi jer postoji interes velikog dijela javnosti da se to učini. Provest ćemo širu javnu raspravu i, ponavljam, nije nemoguće da se ta dva zakona sjedine.

O O(P)STANKU ŽUPANIJA

Stav naše stranke je posve jasan - nema ukidanja županija. Možemo razgovarati samo o njihovom osnaživanju. Što se tiče općina, činjenica jest da pojedine teško funkcioniraju. Podržavam prijedlog Mostova ministra Ivana Kovačić da se formira tim stručnjaka koji će ocijeniti naš teritorijalni ustroj, pri čemu bi fokus trebao biti na neadekvatnim nadležnostima i financijskoj politici. Prave decentralizacije nema bez financijske decentralizacije.

http://hr.n1info.com/a183501/Vijesti/Glavni-drzavni-odvjetnik-ni-po-cemu-nije-doveden-u-pitanje.html