Politička stabilnost je glavni preduvjet za gospodarski rast i razvoj zemlje i stoga je to bio prioritet u prvoj godini mandata Vlade RH predvođene predsjednikom Plenkovićem. U 2016. upravo je uslijed političke nestabilnosti došlo do zastoja i krize u društvu - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u svom govoru na prvom ovogodišnjem poslovnom ručku Američke gospodarske komore (AmCham).

Sve bolji ekonomski rezultati

Također je upozorio i da je sadašnje stanje u svijetu vrlo složeno, u previranju, pa tako ni jugoistočna Europa još nije stabilizirana, dok se Hrvatska suočila s mogućom propašću Agrokora, koja bi urušila čitavo gospodarstvo:

- Ali, i u takvim nepovoljnim okolnostima, 14 mjeseci naše Vlade pokazuje da Hrvatska ide u boljem smjeru i da postižemo sve bolje ekonomske rezultate. U 2017. smo ostvarili gospodarski rast od oko tri posto, rast industrijske proizvodnje, ulaganja, izvoza, a zabilježen je i rast zaposlenosti, plaća i socijalnih naknada. Znatno je smanjen javni dug, s 85 posto BDP-a na 78, ostvaren je i proračunski suficit, prvi put od stjecanja samostalnosti!

Poreznom reformom do većih plaća

Izdvojio je i povijesnu turističku godinu, s 18.5 milijuna gostiju, što predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na raniju godinu. Osvrnuo se i na cjelovitu poreznu reformu koja je olakšala uvjete poslovanja, a stabilnim učinila porezni sustav - koji je SDP-ova vlada više od 40 puta mijenjala i time rastjerivala ulagače unoseći nesigurnost među njih:

- Nakon poreznog rasterećenja u 2017. od oko 2.5 milijardi kuna, u 2018. će porezno rasterećenje građana i poduzetnika iznositi oko 1.2 milijarde kuna. Nemojmo zaboraviti da je upravo zahvaljujući poreznoj reformi prosječna plaća na godišnjoj razini narasla za 6.6 posto.

Snažna američka potpora LNG terminalu

Osim Agrokora, od izazova na koje će Hrvatska morati odgovoriti naveo je strukturne reforme i infrastrukturne projekte:

- U tijeku je reformski paket za zdravstveni sustav, pred nama je reforma obrazovanja, javne uprave, a nužna je i reforma mirovinskog sustava. Od važnih infrastrukturnih projekata spomenut ću Pelješki most i LNG terminal, za koji imamo snažnu potporu SAD-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/lng-terminal-pridonijet-ce-energetskoj-sigurnosti-hrvatske-i-potrosacima-omoguciti

Schengen & eurozona

Ulaskom u Schengen i uvođenjem eura zaokružit ćemo europsku priču i izjednačiti status Hrvatske s ostalim zemljama članicama EU-a - zaključio je Jandroković u svom govoru.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/schengen-je-na-dohvat-ruke-euro-cemo-uvesti-u-iducem-mandatu-nase-vlade

AMERIČKA GOSPODARSKA KOMORA

Američka gospodarska komora (AmCham) ove godine obilježava 20. godišnjicu djelovanja u Hrvatskoj. To je najveća međunarodna poslovna udruga u zemlji. AmCham u 117 zemalja svijeta zapošljava 67.000 ljudi.