Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP-a) u Europskom parlamentu Manfreda Webera (CDU) - koji je u obilasku država članica EU uoči sastanka Europskog vijeća u Rimu u povodu 60. obljetnice Rimskih ugovora.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/o-buducnosti-eu-suzbijati-populizam-predocavanjem-konkretnih-koristi-za-sve-gradane

Postignuća Vlade RH

Na sastanku u Banskim dvorima, predsjednik Plenković izvijestio je Webera, predvodnika zastupničkog kluba najjače političke grupacije u EP-u, o ključnim postignućima Vlade RH, osobito glede uspostave političke stabilnosti u Hrvatskoj, nastavka gospodarskog rasta i stvaranja kvalitetnijeg poslovnog ozračja, kao i o ostalim reformskim i zakonodavnim aktivnostima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospodarski-rast-potvrda-je-naseg-rada-nastavljamo-s-realizacijom-programa-na

Potom su u Hrvatskom saboru i Plenković i Weber sudjelovali na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a na kojoj se razgovaralo o stavovima EPP-a vezanima za budućnost te važnosti jačanja političkih stranaka proeuropske matice.

Nakon sjednice, zajedno su dali izjavu pred okupljenim novinarima. Donosimo njihove ključne poruke:

Plenković: Zastupnicima HDZ-a približili smo sve ključne teme za budućnost Europe

Veliko mi je zadovoljstvo da nam je predsjednik Kluba EPP-a Manfred Weber stigao u dvodnevni posjet. Razmatrali smo scenarije „Bijele knjige“ koju je nedavno predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Članovima Kluba zastupnika HDZ-a približili smo sve teme koje su u ovom trenutku ključne za budućnost Europe - bilo da je riječ o demokratskom legitimitetu, gospodarskim i socijalnim pitanjima ili globalnoj ulozi Europske unije, kao i o pravnoj sigurnosti na cijelom kontinentu te širim sigurnosnim izazovima s kojima se EU u ovom trenutku suočava.

Weber: Možete računati da će se nacionalni interesi Hrvatske razvijati na europskoj razini!

Iznimno sam zadovoljan mogućnostima uvida u aktualno stanje i perspektive vaše zemlje. Što se tiče skorašnjeg sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, očekujem da će njegova predsjednika ponovno biti izabran aktualni predsjednik Donald Tusk.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-tusk-zajedno-slavimo-25-obljetnicu-medunarodnog-priznanja-i-hrvatski-uspjeh-u

Dvije glavne teme trenutačno su na dnevnom redu EU. Prva su migracije. EPP želi nadzor granice i zadaća nam je zaustaviti ilegalne migracije. Druga je gospodarstvo. Želimo kreirati rast i zato trebamo nove trgovinske odnose s međunarodnim partnerima te moramo nastaviti s naporima radi jačanja zajedničkog tržišta EU. EPP je najveća skupina i pokretačka snaga u Europskom parlamentu i možete računati da će se nacionalni interesi Hrvatske razvijati na europskoj razini.