Nakon dva dana neprekidnoga saborskog cirkusa u kojima je oporba mazohistički sramotila samu sebe stankama o „cijeni banana“ ili „zimi koja je hladna“, u Dnevniku Nove TV gostovao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/78-glasova-za-novakovic-oporba-nize-poraz-za-porazom

Još do jučer je oporba, infantilno se hrabreći, lamentirala da je „HDZ izgubio većinu“, no doživjela je hladan tuš kada je na tajnom glasovanju sa 78 glasova ZA, dva više nego što je potrebno, Nataša Novaković izabrana za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Oporba će si prirediti još jednu blamažu s „inicijativom“ o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Sto posto! - poručio je Bačić u razgovoru s kolegom Mislavom Bagom. Donosimo ključne poruke šefa našega zastupničkog kluba:

O OPORBENOJ DESTRUKCIJI

U nedostatku bilo kakvoga ozbiljnog sadržaja, oporba je postigla neslavni rekord - punih 12 sati, tijekom cijele noći, razvlačila je raspravu o Poslovniku Hrvatskog sabora. Osim toga, jer očito nemaju ništa ponuditi o ozbiljnim životnim pitanjima hrvatskih građana, podnijeli su dosad nezabilježenih 500 amandmana na prijedlog novog Poslovnika. Samo da ih se pročita, to bi trajalo negdje između 17 i 20 sati.

O OPORBENIM PODVALAMA

Neistina je da se izmjenama Poslovnika „zatvaraju usta oporbi“. Dapače, svi instrumenti koji su im sada na raspolaganju i dalje će im biti na raspolaganju. Pritom uvodimo nove institute koji idu u prilog oporbi. Primjerice, javno sučeljavanje s članovima Vlade ili s direktorima javnih poduzeća na mjerodavnim saborskim odborima. Oporba može zatražiti da se navedeni dužnosnici pozovu za bilo koji predmet za koji smatraju da je u tom trenutku interesantan javnosti. Osim toga, prvi put se institucionalizira u čitavome jednom satu iznošenje stavova pojedinih klubova.

O OPORBENIM ZLOUPORABAMA

Stanke koje imamo na početku sjednica predstavljaju zlouporabu Poslovnika. Mi vladajući možemo štošta, ali ne možemo produžiti dan. Evo primjera: u četvrtak je od 09:30, kada sjednica započinje s radom, zaredalo čak 12 stanki. I umjesto da se raspravlja o Poslovniku, najmanje tri sata su „pojedena“ na stanke i obrazloženja stavova. I onda nas se ti isti, koji su sami razvlačili dnevni red svojim ekshibicijama, usude optužiti da smo raspravu o Poslovniku tempirali u noćne sate!?!

Jednostavno, u Sabor moramo uvesti kriterije kad se što može odvijati. Ove obijesne stanke i replike demotiviraju ozbiljne i odgovorne saborske zastupnike, koji bi se inače temeljito pripremili za pojedinačne rasprave. Dio zastupnika se, nažalost, pasivizirao jer nam nekolicina dežurnih destruktivaca potroši cijeli dan!

O „OPOZIVU“ MARTINE DALIĆ

Moram priznati da baš ne razumijem SDP. Prije dva dana nam šalju poruku da su spremni na suradnju na restrukturiranju Agrokora i postizanju nagodbe, a onda ubrzo dođu pod skute Mosta. Ne znam više tko je lider oporbe - je li to Nikola Grmoja ili Davor Bernardić! Vidite i sami da je „inicijativu“ o opozivu potpredsjednice Dalić u potpunosti preuzeo Most.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/oporba-ocito-voli-gubiti-dozivjet-ce-poraz-i-peti-put-zaredom

A što se tiče samog glasovanja o „opozivu“, oporba će već peti put zaredom doživjeti debakl! To ne mislim, nego sam siguran. Sto posto!

Intervju možete u cijelosti pogledati na donjem linku:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/branko-bacic-u-dnevniku-nove-tv-siguran-sam-da-martina-dalic-ima-78-ruku-u-saboru-sto-posto---508690.html