Predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković primio je na Markovu trgu izaslanstvo Opatijske inicijative, koje ga je izvijestilo o svom prijedlogu novog Zakona o financiranju hrvatskog sporta.

Izaslanstvo Opatijske inicijative sačinjavali su predsjednik Hrvatskoga košarkaškog saveza Stojko Vranković, predsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskoga vaterpolskog saveza Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskoga odbojkaškog saveza Ante Ivan Baković i predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković.

Kreativan koncept

- Ovo je plan sveobuhvatnog, održivog financiranja loptačkih sportova - nogometa, rukometa, košarke, odbojke i vaterpola. Koncept je vrlo kreativan, čak i revolucioniran u smislu financiranja sporta i njegove uloge u razvoju hrvatskog društva - rekao je Jandroković nakon razgovora s izaslanstvom.

Istaknuo je da je to iznimno dobra inicijativa koja treba podršku države te dodao:

- Na ovaj način bi se, uz ostale mjere koje trebaju poduzeti država i pripadni sportski savezi, osigurao sveobuhvatan model koji bi bio decentraliziran, s težištem na klubovima koji bi u svim dijelovima Sportske Naše imali zajamčen iznos novca za normalnu egzistenciju.

Prvi korak

Naglasio je da je bitno da je model transparentan.

- Ovo je prvi korak, a onda treba nastaviti razgovore sa Središnjim državnim uredom za sport i s resornim ministarstvima. Danas je velik broj klubova na rubu egzistencije, gase se u manjim sredinama, a djeca se ne mogu kvalitetno baviti sportom. Ovaj bi model to preokrenuo i zato treba snažnu političku i društvenu podršku.

Dugotrajan i održiv sustav

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac je istaknuo da vrijeme curi i da će, ako se promptno ne reagira, možda biti i kasno.

- Klubovi su na izdisaju i zato je pokrenuta ova inicijativa, kako bismo spasili hrvatski sport. Svi dobro znamo da je sport najbolji promotor Hrvatske u inozemstvu, ali su klubovi prepušteni sami sebi. Kako bismo imali vrhunske rezultate, trebamo stvarati igrače, a igrači se stvaraju u malim sredinama. Ova inicijativa ide k tome da se uvede red u financiranje sporta na način da se stvori jedinstven sustav koji će biti održiv i koji će nadzirati država.

Za klubove i mlade

Damir Mišković, koji je okupio Opatijsku inicijativu, također je istaknuo potrebu da se što prije krene s realizacijom ove inicijative.

- Ovaj sustav bi nam trebao donijeti doista puno dobra za sport - za klubove i za mlade te za sve nas zajedno u Hrvatskoj.